Άρθρα

Εκτύπωση

Αρχισε πάλι το κυνήγι επενδυτικών ευκαιριών

Επειτα από το πλέον απογοητευτικό πρώτο τρίμηνο του 2016, κατά το οποίο η αγορά των δημόσιων εγγραφών κινήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της κρίσης το 2009, η εικόνα αντιστράφηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με μια αξιοσημείωτη αύξηση της τάξης του 120% στα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν, αγγίζοντας τα 29,6 δισ. δολάρια, μέσω 246 συμφωνιών - αριθμός αυξημένος σχεδόν κατά το ένα τρίτο (29%) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην τριμηνιαία έκθεση της ΕΥ, Global ΙΡΟ Trends: 2016: Q2, τα μεγέθη για το σύνολο του πρώτου εξαμήνου υστερούν σημαντικά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς, καθώς ο όγκος των δημόσιων εγγραφών (437) μειώθηκε κατά 38%, ενώ το σύνολο των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν ήταν μόλις 43 δισ. δολάρια, σχεδόν δύο τρίτα (61%) λιγότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ολες οι βασικές γεωγραφικές περιοχές σε παγκόσμιο επίπεδο κατέγραψαν σημαντικά κέρδη, ως προς τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Η αύξηση έφθασε το 20% στη ζώνη Ασίας - Ειρηνικού, το 187% στην ΕΜΕΙΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική) και το 755% στις ΗΠΑ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η ευρύτερη περιοχή της Κίνας ήταν οι μόνες μεγάλες αγορές δημόσιων εγγραφών που ανέτρεψαν αυτή την τάση. Παρ' όλα αυτά, το ιδιαίτερα υποτονικό πρώτο τρίμηνο παρέσυρε και το δεύτερο, με αποτέλεσμα τους έξι πρώτους μήνες του 2016 να καταγραφεί μείωση 50% στην ΕΜΕΙΑ, 55% στη Μέση Ανατολή, 65% στη ζώνη Ασίας - Ειρηνικού και 66% στις ΗΠΑ.

Τα megadeals

Το δεύτερο τρίμηνο του 2016 καταγράφηκε ανάκαμψη της δραστηριότητας των εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών έπειτα από ένα υποτονικό πρώτο τρίμηνο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, πραγματοποιήθηκαν 63 δημόσιες εγγραφές με τη στήριξη εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών, οι οποίες συγκέντρωσαν 10,4 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντιπροσωπεύοντας το 26% των δημόσιων εγγραφών διεθνώς και το 35% των αντληθέντων κεφαλαίων. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το πρώτο τρίμηνο του 2016, οπότε οι δημόσιες εγγραφές που υποστηρίχθηκαν από κεφάλαια εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών και καινοτόμων κεφαλαίων αντιπροσώπευαν μόλις το 16% των συναλλαγών.

Το δεύτερο τρίμηνο σημειώθηκε επίσης και η επιστροφή των μεγάλων συμφωνιών (megadeals). Εξι από τις δέκα κορυφαίες δημόσιες εγγραφές του δευτέρου τριμήνου συγκέντρωσαν πάνω από ένα δισ. δολάρια, με τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή, αυτή της κρατικής DONG Energy στη Δανία, να συγκεντρώνει πάνω από 2,5 δισ. δολάρια.

Οι προοπτικές

Οι παγκόσμιες αγορές των δημόσιων εγγραφών το 2016 έχουν επηρεαστεί από μια σειρά από πολύπλοκους και αλληλένδετους παράγοντες, καθώς έχουν βιώσει μια πρωτοφανή πολιτική αβεβαιότητα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, και μια ασταθή οικονομική επίδοση σε πολλές περιοχές του κόσμου. Καθώς τα χρηματιστήρια αρχίζουν να σταθεροποιούνται προς το τέλος του έτους, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναμενόμενης πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, οι εταιρείες που έχουν αναβάλει τη δραστηριότητά τους είναι πιθανό να επανεκκινήσουν τις διαδικασίες δημόσιων αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο δρ Martin Steinbach, επικεφαλής Δημόσιων Εγγραφών της ΕΥ για την ΕΜΕΙΑ, σημειώνει: «Αναμένουμε ότι το τρίτο τρίμηνο θα είναι, ως συνήθως, υποτονικό, ωστόσο ενδέχεται να δούμε ένα πολύ ισχυρότερο δεύτερο εξάμηνο το 2016. Σε ένα περιβάλλον όπου οι επενδυτές αποζητούν τη δημιουργία αποδόσεων και όπου οι δημόσιες εγγραφές διεθνώς καταγράφουν υψηλές αποδόσεις στην αγορά μετά την αρχική εγγραφή τους, η ζήτηση για καλές επιχειρήσεις με ισχυρή διοίκηση, σωστή αποτίμηση και με ένα πειστικό επιχειρηματικό σχέδιο, παραμένει ισχυρή.

Καθώς η δεξαμενή των εταιρειών που σχεδιάζουν δημόσιες εγγραφές μεγαλώνει, θα αναμέναμε μια πολύ εντονότερη και πιο σταθερή δραστηριότητα στην αγορά των δημόσιων εγγραφών το 2017».

Πηγή: Το Βήμα