Άρθρα

Εκτύπωση

Ξεκινά η μάχη της απόδειξης μετά το "σοκ" από τις τουριστικές περιοχές

Μόνο τυχαία δεν είναι πρόσφατη επισήμανση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ότι αν πετύχουν οι παρεμβάσεις με στόχο την επέκταση των πληρωμών με πλαστικό χρήμα, τότε είναι πιθανό να μην χρειαστεί τελικά να εφαρμοστούν όλα τα φορολογικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί για την διετία 2018-2019 στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού μνημονίου.

Οι πληρωμές με πλαστικό χρήμα είναι ένα από τα μέτρα που ετοιμάζεται να ρίξει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της επίτευξης των εισπρακτικών στόχων το υπουργείο Οικονομικών μαζί με την πλήρη κινητοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού. Μάλιστα η ανάγκη για κινητοποίηση του μηχανισμού ενισχύεται και από το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων που έγιναν στις τουριστικές περιοχές έδειξαν ποσοστό παραβατικότητας πάνω από 70%. Έδειξαν δηλαδή ότι υπάρχει στην αγορά κλίμα φορολογικής ασυδοσίας  που χρήζει άμεσων παρεμβάσεων. Για το λόγο αυτό μια σειρά από μέτρα  ξεκίνησαν να ξεδιπλώνονται. Πιο συγκεκριμένα:

- ήδη σήμερα κατατέθηκε τροπολογία για την επαναφορά των αυτοτελών προστίμων για την παράβαση της μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων, όπως είναι οι αποδείξεις και τα τιμολόγια. Η κατάργηση των προστίμων με την καθιέρωση προστίμου ίσου μόλις με το 50% του ΦΠΑ που εμπεριέχεται στην συναλλαγή οδήγησε στην κατάσταση ασυδοσίας στην αγορά με πολύ υψηλά ποσοστά φορολογικής παραβατικότητας.

- έρχεται το νομοσχέδιο για την παροχή κινήτρων πληρωμών με πλαστικό χρήμα στους φορολογούμενους. Η θεωρία λέει και εν μέρει επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι όταν ένας έμπορος πληρώνεται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα είναι περισσότερο πιθανό να εκδώσει απόδειξη και έτσι να αποδώσει και τον ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος που εμπεριέχεται στην συναλλαγή. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι το αφορολόγητο όριο, δηλαδή η έκπτωση φόρου θα δίνεται μόνο εφόσον ο μισθωτός ή συνταξιούχος έχει δαπανήσει 10% έως 30% του εισοδήματός του με πλαστικό χρήμα. Επίσης στους μη μισθωτούς και συνταξιούχους θα δίνονται κίνητρα για συλλογή αποδείξεων με τη μορφή της συμμετοχής σε κληρώσεις δώρων και χρηματικών ποσών.

- εντείνονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων οι έλεγχοι στην αγορά για την έκδοση αποδείξεων. Περισσότεροι από 1.500 ελεγκτές βγαίνουν σταδιακά στην αγορά προκειμένου να ελέγξουν κυρίως επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές. Όπου διαπιστώνονται παραβάσεις θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα ενώ σε περιπτώσεις υποτροπής θα εφαρμόζεται το μέτρο της προσωρινής διακοπής λειτουργίας για έως και 30 ημέρες. Μάλιστα θα αξιοποιηθούν και νέες τεχνικές ελέγχου με τους ελεγκτές να παραμένουν για πολλές ώρες δίπλα από την ταμειακή μηχανή της επιχείρησης προκειμένου να μετρήσουν τον τζίρο μιας τυπικής ημέρας και να τον συγκρίνουν με μια αντίστοιχη ημέρα που οι ελεγκτές δεν ήταν παρόντες.

- ειδικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό μαϊμού ταμειακών μηχανών. Για το πρόβλημα αυτό το υπουργείο Οικονομικών ζητά και τη βοήθεια των πολιτών καθώς μπορούν να ελέγξουν μέσω ειδικής εφαρμογής στο taxisnet αν η απόδειξη που έλαβαν προέρχεται από δηλωμένη και νόμιμη ταμειακή μηχανή. Στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρούν σε σχετική καταγγελία σε ειδικό τηλεφωνικό αριθμό. Υπενθυμίζεται ότι για μη έκδοση αποδείξεων και γενικά για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν καταγγελίες και στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 της Οικονομικής Αστυνομίας.

Πηγή: capital.gr