Άρθρα

Εκτύπωση

Πέρασε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο κατά του λαθρεμπορίου

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή, επί της αρχής, στο σύνολό του και κατ' άρθρον, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας καπνού και του λαθρεμπορίου.

Υπέρ του σχεδίου νόμου, επί της αρχής, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων. Κατά ψήφισε η Χρυσή Αυγή, ενώ «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ.

«Τα φορολογικά έσοδα πάνε καλά και δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης κλείνοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια. «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι», προσέθεσε, «και θα κάνουμε αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί έναντι του ελληνικού λαού».

Συνεχίζοντας άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση γιατί, όπως είπε, δεν πήρε απαντήσεις στις ερωτήσεις που της είχε θέσει σχετικά με τις θέσεις της για το άρθρο 40. Στο άρθρο αποσαφηνίζεται ότι για τη διενέργεια επανελέγχου φορολογικών υποθέσεων τα νέα στοιχεία απαιτείται να είναι σε κάθε περίπτωση επιβαρυντικά και όχι στοιχεία που θα μειώνουν τη φορολογική οφειλή που προσδιορίστηκε κατά τον αρχικό έλεγχο.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν ήταν δυνατόν να εμφανιστεί εφέτος ο συμπληρωματικός φόρος, επειδή δεν βρέθηκε αξιόπιστος τρόπος υπολογισμού των αξιών των αγροτεμαχίων και επειδή από την πιλοτική δοκιμή η οποία έγινε μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, διαπιστώθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών.

«Δεν είναι ένας φόρος που υπερασπιζόμαστε και θα επιδιώξουμε να τον αλλάξουμε με φόρο ακίνητης περιουσίας, πιο δίκαιο και πιο αναλογικό», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

Αναφερόμενος στους 600.000 φορολογούμενους που θα κληθούν εφέτος να καταβάλουν μεγαλύτερο φόρο, είπε ότι αυτή είναι η πολιτική διαφορά με την αντιπολίτευση, καθώς η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερους φόρους όσοι έχουν και μεγαλύτερη περιουσία.

"Δε θα χαριστούμε σε κανέναν"

«Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Έχουμε ανοικτό μέτωπο στα θέματα διαφθοράς, δεν θα χαριστούμε σε κανένα, αλλά ούτε θα αφήσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ανυπεράσπιστους. Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση για σύγκρουση, ώστε να επιτύχει τα καλύτερα αποτελέσματα», ανέφερε μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο κ. Αλεξιάδης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ασκεί συνέχεια κριτική, χωρίς να καταθέτει προτάσεις, και πρόσθεσε ότι αντίθετα με «τα όσα προέβλεπαν διάφορες Κασσάνδρες», όπως ανέφερε, τα κρατικά έσοδα το πρώτο εξάμηνο ήταν 954 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού και 180 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο επιστροφής φόρου.

«Είτε το θέλετε είτε όχι, τα νούμερα σας διαψεύδουν», είπε ο κ. Αλεξιάδης.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 40, είπε ότι οι αλλαγές ήταν αναγκαίες, γιατί με τις προηγούμενες διατάξεις οι φορολογούμενοι είχαν τη δυνατότητα να επιτυγχάνουν μειώσεις των προστίμων, και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει αντιρρήσεις, μπορεί να προσφύγει στις υπάρχουσες αρχές διαμεσολάβησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση της επιχείρησης στην Καβάλα, η οποία είχε συζητηθεί στις 15 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μετά από επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου.

Ο κ. Αλεξιάδης έκανε λόγο για προσπάθεια στοχοποίησής του, με αφορμή το γεγονός ότι κατάγεται από την Καβάλα, ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Λοβέρδο, διερωτήθηκε: «Με ποιον είστε; Με την επιχείρηση που έχει προβλήματα εικονικών τιμολογίων ή με τους ελεγκτές που έκαναν τη δουλειά τους;», ενώ άφησε αιχμές ότι υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα και πρώην υπουργοί που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Αναφερόμενος στις αλλαγές στο σύστημα ιχνηλασιμότητας των καπνικών προϊόντων, που θα δίνει στις ελεγκτικές αρχές την παρακολούθηση βήμα-βήμα της διακίνησής του, σημείωσε ότι στο θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων ελήφθησαν υπόψη όλες οι προβλέψεις της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Σε ότι αφορά, τέλος, την επιβολή φόρου στα ηλεκτρονικά και θερμαινόμενα τσιγάρα, είπε ότι δεν πρόκειται για «χαράτσι», αλλά φορολογική κατάταξη νέου προϊόντος.

«Πρώτη φορά ακούω υπουργό να πανηγυρίζει για την φορομπηχτική πολιτική που ασκεί», είπε απαντώντας ο κ. Λοβέρδος και εξέφρασε την αντίθεσή του με το καθεστώς της κατάθεσης τροπολογιών που αποτελούν μικρά σχέδια νόμου, τα οποία όπως είπε «καταθέτουν οι υπουργοί, κάθονται τρία λεπτά και φεύγουν».

Πηγή: news.gr