Άρθρα

Εκτύπωση

Τι βγάζει ο «λογαριασμός» για το ΕΚΑΣ

Τα «αντισταθμιστικά», το κόστος και η ημερομηνία λήξης τους. Μικρό το κονδύλι (50 εκατ.), θα πληρωθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 για να χρηματοδοτήσει το 5μηνο Αυγούστου - Δεκεμβρίου τα μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Πώς θα υλοποιηθούν.

Σε περίπου 50 εκατ. ευρώ κοστολογούνται τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αφορούν σε πρώτη φάση τους περίπου 158.000 χαμηλοσυνταξιούχους που από τον περασμένο Ιούνιο έχασαν το σύνολο ή μέρος του ΕΚΑΣ.

Η χρηματοδότηση της δέσμης των πέντε παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν, έχει εξασφαλιστεί μόνο για το 2016 και σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το ίδιο θα καταφέρει και για τα επόμενα δύο έτη. Άλλωστε, ακόμη κι αν βρεθούν τα απαιτούμενα χρήματα, η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων έχει ημερομηνία λήξης το τέλος του 2018.

Τα επόμενα βήματα θα καθοριστούν τον Δεκέμβριο, όταν ξεκαθαρίσει η εικόνα για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2016. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι, το κόστος για το 2017 ανέρχεται σε επιπλέον 120 εκατ. ευρώ.

Η 5άδα των παρεμβάσεων στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση μετά την έντονη κοινωνική αλλά και πολιτική αναταραχή που προκάλεσε η περικοπή του ΕΚΑΣ στο 30% των δικαιούχων, προβλέπει:

1. Πλήρη απαλλαγή από την συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων, για όλους όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ ή υπέστησαν μείωση. Άλλωστε, σύμφωνα με τροπολογία που είχε ψηφιστεί τον Ιούνιο, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα διατηρούσαν μέχρι και 31/12/2019, όταν δηλαδή και θα έχει οριστικά καταργηθεί το ΕΚΑΣ, την μειωμένη συμμετοχή 10% στα φάρμακα. Πλέον, θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στα συνταγογραφημένα φάρμακα, έναντι 25% που πληρώνουν οι υπόλοιποι συνταξιούχοι.

2. Όσοι χάνουν πάνω από 30 ευρώ από το ΕΚΑΣ απαλλάσσονται από την εισφορά υπέρ υγείας 6%, η οποία επιβάλλεται στην σύνταξή τους από το περασμένο καλοκαίρι (προηγουμένως ήταν 4%). Το μέτρο δεν αφορά όσους χάνουν την κλίμακα ΕΚΑΣ των 30 ευρώ, η οποία καταργήθηκε εντελώς.

3. Όσοι χάνουν από 115 ευρώ και άνω εντάσσονται κατ εξαίρεση στο πρόγραμμά της προπληρωμένης μηνιαίας κάρτας Αλληλεγγύης που θα αντιστοιχεί σε αγορές ύψους περίπου στο 1/3 της απολεσθείσας παροχής. Δηλαδή όσοι χάνουν τα 115 ευρώ θα δικαιούνται κάρτα για αγορές τροφίμων 38 ευρώ μηνιαίως, ενώ όσοι έχασαν τα 230 ευρώ θα παίρνουν κάρτα 76 ευρώ.

4. Διατηρούν ισόποση παροχή με το ΕΚΑΣ που χάνουν οι χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%. Όσοι δηλαδή έχουν αναπηρία άνω του 80% θα συνεχίσουν να παίρνουν τα χρήματα που χάνουν από το ΕΚΑΣ ως έξτρα παροχή.

5. Διατηρεί κατ' εξαίρεση την ισόποση παροχή ΕΚΑΣ ένας από τους δύο συζύγους (αυτός με το χαμηλότερο εισόδημα) στις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες το επίδομα χάνεται και για τους δύο συζύγους (συνήθως λόγω του νέου πλαφόν για το οικογενειακό εισόδημα).

Τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ισχύσουν από τον επόμενο μήνα. Καθώς βέβαια στο υπουργείο Εργασίας δεν προλαβαίνουν να "περάσουν" τις νέες προβλέψεις στις συντάξεις Αυγούστου που καταβάλλονται στο τέλος Ιουλίου, θα εφαρμοστούν από τις συντάξεις Σεπτεμβρίου που θα καταβληθούν στο τέλος Αυγούστου.

Βάσει του σχεδιασμού μάλιστα, θα συμψηφιστούν και με τα αναδρομικά που πρέπει να επιστρέψουν οι συνταξιούχοι για το ΕΚΑΣ του Ιουνίου που έλαβαν χωρίς περικοπές, στα τέλη Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το νόμο και τις τροπολογίες που ψηφίστηκαν μετά, η σωρευτική εξοικονόμηση από την περικοπή του ΕΚΑΣ για το 2016 έως και το 2017 θα ανέλθει σε 570 εκατ. ευρώ., από το 2016 έως και το 2018 σε 808 εκατ. ευρώ και από το 2016 έως και το 2019 σε 853 εκατ. ευρώ. Από 1.1.2020 η παροχή αυτή καταργείται.

Μάλιστα, με στόχο την αποφυγή προβλημάτων όπως αυτά που δημιουργήθηκαν με την καθυστέρηση επιβολής των νέων εισοδηματικών κριτηρίων και την αρχική υποχρέωση των χαμηλοσυνταξιούχων να επιστρέψουν τεράστια ποσά αναδρομικά, η κυβέρνηση έχει πλέον ψηφίσει διάταξη σύμφωνα με την οποία η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης και ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος για κάθε έτος θα γίνονται το αργότερο μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους, έτσι ώστε από 1η Ιανουαρίου κάθε έτους να μη χορηγείται επίδομα στους μη δικαιούχους.

Πηγή: euro2day.gr