Άρθρα

Εκτύπωση

Αλλαγές στις 100 δόσεις – Πώς θα διατηρήσετε τη ρύθμιση

Σημαντικές αλλαγές  στο μέτωπο των οφειλών προς την εφορία και ειδικότερα σε ότι αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Πιο συγκεκριμένα, από  1η Ιουλίου θα πρέπει προκειμένου να μην χάσει ένας φορολογούμενος τη ρύθμιση που έχει κάνει για παλαιότερες οφειλές του στην εφορία, να μην αφήσει απλήρωτη ή εκτός ρύθμισης μια νέα οφειλή για περισσότερες από 15 ημέρες από την ημερομηνία που έληξε η προθεσμία για την πληρωμή τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων καθώς μια απώλειά της θα δημιουργεί τον κίνδυνο να τους οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο.

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος έχει εντάξει στη ρύθμιση των 100 δόσεων παλαιότερη οφειλή ύψους 4.000 ευρώ και καταβάλλει κάθε μήνα το ποσό των 40 ευρώ. Υποβάλει τη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος από την οποίο προκύπτει οφειλή φόρου 1.200 ευρώ. Η πρώτη δόση των 400 ευρώ (το εκκαθαριστικό εξοφλείται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις) θα πρέπει να είχε εξοφληθεί έως το τέλος Ιουλίου.

Αν ο φορολογούμενος δεν εξοφλήσει ή δεν ρυθμίσει την οφειλή με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων έως τις 15 Αυγούστου, σε διαφορετική περίπτωση κάθε νέα οφειλή λόγο χρεωστικού εκκαθαριστικού που δεν έχει πληρωθεί τον πετά αυτόματα έξω από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στα τέλη του Σεπτεμβρίου με τη δόση για τον ΕΝΦΙΑ.

Σε αυτή την περίπτωση ο φορολογούμενο θα χάσει αυτόματα τη ρύθμιση των 100 δόσεων και το σύνολο της οφειλής των 4.000 ευρώ που είναι ρυθμισμένο θα καταστεί στο σύνολό του ληξιπρόθεσμο και απαιτητό.

Για να μην χάσουν λοιπόν την ευνοϊκή ρύθμιση που τους δίνει τη δυνατότητα για μικρή δόση οι φορολογούμενοι θα πρέπει είτε να βρουν τα χρήματα είτε να εντάξουν τους νέους φόρους στη ρύθμιση των 12 ή των 24 δόσεων. Στη δεύτερη περίπτωση οι πολίτες πρέπει να πάνε στην αρμόδια ΔΟΥ και να καταθέσουν τα σχετικά έγγραφα ώστε να υπαχθούν στην λεγόμενη πάγια ρύθμιση των οφειλών τους.

Αν δεν το πράξουν και το σύνολο των χρεών τους κριθεί ληξιπρόθεσμο, τότε θα ενεργοποιηθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως είναι οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και εισοδήματος στα χέρια τρίτων (π.χ. ενοίκια).

Πάντως οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν νέες φορολογικές οφειλές ακόμη και πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.

AFTODIOIKISI.GR