Άρθρα

Εκτύπωση

Στο κυνήγι των 2,8 δισ. ευρώ

Στην Αθήνα επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, όπου θα γίνει ο έλεγχος του ελληνικού προγράμματος, ο οποίος αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Το κουαρτέτο των Θεσμών θα αποτελείται από τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM), οι οποίοι θα συντάξουν στο τέλος, την «έκθεση συμμόρφωσης».

Οι συζητήσεις ξεκινούν στις 15.30 μετά το μεσημέρι, με πρώτο θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς, που αποτελεί αντικείμενο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μία ώρα αργότερα, στο επίκεντρο θα βρεθεί το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων: πρόκειται κυρίως για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του υπερταμείου, το οποίο θα απαρτίζεται από τρεις εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς και δύο εκπροσώπους των θεσμών (μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος).

Η κυβέρνηση αναμένει πως όλα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά, θα έχουν διευθετηθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο, στις αρχές Οκτωβρίου. Συνεπώς, φέρεται εφικτό πως το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου θα εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης, ώστε να εκκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Σημειώνεται πως σημαντικό μέρος της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ θα οδεύσει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση, με το 1,6 δισ. ευρώ που έχει ρίξει μέχρι τώρα στην αγορά (επί συνόλου 1,8 δισ.), φαίνεται να εξασφαλίζει την επόμενη δόση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέστειλαν «ασθενές» μήνυμα στην Αθήνα, να επιταχύνει τα 15 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από την πρώτη επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας. Εχοντας εκπληρώσει λίγες μόνο δράσεις από αυτό το «πακέτο», όπως η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, το οικονομικό επιτελείο καλείται πλέον να βάλει «φτερά στα πόδια» προκειμένου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να έχει περαιώσει το 100% αυτού του «μενού».

Από την πλευρά του, το ελληνικό οικονομικό επιτελείο υπενθυμίζει το θέμα του χρέους, καλώντας να εφαρμοστούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να καθοριστούν τα μεσοπρόθεσμα, προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Πηγή: efsyn.gr