Άρθρα

Εκτύπωση

«Ζητούμε την αναστροφή των απορρυθμίσεων»

Την άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θέτει ως πρώτη διεκδίκηση το υπουργείο Εργασίας στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. «Ζητούμε την αναστροφή των απορρυθμίσεων και την επιστροφή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», επισήμανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα στο πλαίσιο της 81η ΔΕΘ.  

Ο υπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δεσμευθούν στην εθνική γραμμή της «μη διαπραγμάτευσης» με τους θεσμούς σε ό,τι αφορά τα θέματα των ομαδικών απολύσεων και της αλλαγής στον συνδικαλιστικό νόμο.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως «ξεκινά για πρώτη φορά θετικά και επιθετικά» και πως «για πρώτη φορά δε θα αμυνόμαστε στις απαιτήσεις των δανειστών».

Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι «προσπαθήσαμε να αντιστοιχήσουμε εισφορές και παροχές στην αρχή ισονομίας, να δώσουμε αυτό που αντέχει σήμερα η οικονομία, αλλά και την υπόσχεση ότι όταν επιστρέψουμε στην ανάπτυξη -κάτι που θα είναι πολύ από την επόμενη χρονιά- η άνοδος της οικονομίας θα μεταφραστεί και σε άνοδο των συντάξεων».
Επιστολή στους συνταξιούχους και ένα... απρόοπτο

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι στις αρχές του Οκτωβρίου κάθε συνταξιούχος που είχε μείωση στην σύνταξή του θα λάβει μία εξατομικευμένη επιστολή, όπου θα επεξηγούνται αναλυτικά το ποσό της και η αιτία της αναπροσαρμογής.

Στη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σημειώθηκε και ένα απρόοπτο περιστατικό. Όπως μετέδωσε το thestival.gr, κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους, ένας συνταξιούχος ο οποίος βρισκόταν στον χώρο, πήρε το λόγο και ρώτησε τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, τι θα γίνει με τη σύνταξη του.

Ο υπουργός του απάντησε σε ήρεμο τόνο ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση γίνεται για τους δημοσιογράφους και αν θέλει στη συνέχεια μπορούν να συζητήσουν. Το περιστατικό έληξε μετά την απάντηση του Γ. Κατρούγκαλου.   

Πηγή: efsyn.gr