Άρθρα

Εκτύπωση

Αύξηση δημοσιονομικών δαπανών ζητά ο ΟΟΣΑ

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 2,9% φέτος έναντι 3,1% πέρυσι προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που τονίζει ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε παγίδα χαμηλής ανάπτυξης.

Η αρχική πρόβλεψη για το 2016 όσον αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη ήταν 3%, ωστόσο στην ενδιάμεση έκθεση του οργανισμού (Interim Economic Outlook), σημειώνει ότι ο αρχικός στόχος δεν αναμένεται να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να βελτιωθεί ελαφρά στο 3,2%, ποσοστό που είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που ήταν ιστορικά ο κανόνας.

Η νέα πρόβλεψη του ΟΟΣΑ δεν έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά από την πρόβλεψη του Ιουνίου, όταν προέβλεπε ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ 3% για το 2016 και 3,3% για το 2017, καθώς οι ασθενέστερες συνθήκες στις αναπτυγμένες οικονομίες, περιλαμβανομένων των συνεπειών του Brexit, αντισταθμίζονται από λιγότερο αρνητικές επιδόσεις στις μεγάλες χώρες - παραγωγούς πρώτων υλών.
Χαμηλή ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον οργανισμό, η παγκόσμια οικονομία παραμένει σε μία παγίδα χαμηλής ανάπτυξης, γεγονός που δημιουργεί χαμηλές προσδοκίες ανάπτυξης οι οποίες με τη σειρά τους περιορίζουν το εμπόριο, τις επενδύσεις, την παραγωγικότητα και τους μισθούς.

Αυτό, στη συνέχεια, οδηγεί σε νέα αναθεώρηση προς τα κάτω των προσδοκιών για την ανάπτυξη και σε υποτονική ζήτηση.

«Οι χαμηλές επιδόσεις στην ανάπτυξη, σε συνδυασμό με μεγάλες ανισότητες και στάσιμα εισοδήματα, περιπλέκουν περαιτέρω το πολιτικό περιβάλλον, καθιστώντας πιο δύσκολη την επιδίωξη πολιτικών που θα ενίσχυαν την ανάπτυξη και θα προωθούσαν την καθολική συμμετοχή», σημειώνει η έκθεση.
Στρεβλώσεις

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η νομισματική πολιτική έχει επιβαρυνθεί υπερβολικά και δημιουργεί στρεβλώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και μια αποτελεσματική στήριξη της οικονομίας από τη νομισματική πολιτική απαιτεί περισσότερη και συλλογική δημοσιονομική πολιτική, καθώς και την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, «η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να αξιοποιήσει την αύξηση του δημοσιονομικού περιθωρίου για να αυξήσει τις δαπάνες που ενισχύουν την ανάπτυξη».
Οι ΗΠΑ και η ευρωζώνη

Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε το 2016, παρά την εύρωστη κατανάλωση και αύξηση της απασχόλησης, κυρίως λόγω ασθενών επενδύσεων και των εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα που έφεραν παρατεταμένη μείωση των αποθεμάτων.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης για τις ΗΠΑ 1,4% φέτος (έναντι του 1,8% των προβλέψεων Ιουνίου) και 2,1% το 2017 (έναντι 2,2%).

Όσον αφορά την ευρωζώνη, προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ 1,5% φέτος από 1,9% το 2015 (1,6% η πρόβλεψη του Ιουνίου) και 1,4% το 2017 (από 1,7%).

Όπως εξηγεί η έκθεση, η αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, λόγω της ασθενούς εγχώριας ζήτησης, περιλαμβανομένης της διακοπής της βραχύβιας ανάκαμψης των επενδύσεων.

«Αν και η αύξηση των πιστώσεων βελτιώθηκε στην ευρωζώνη, το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ορισμένες χώρες της συνεχίζει να αποτελεί ανασχετικό παράγοντα για τις προοπτικές ανάπτυξης», σημειώνεται.
Η Ιαπωνία

Υποτονική αναμένεται η ανάκαμψη και στην Ιαπωνία, εξαιτίας της ανατίμησης του γεν και της εξασθένησης του εμπορίου στην Ασία, που επηρεάζουν τις εξαγωγές της.

Η πρόβλεψη για φέτος είναι ρυθμό ανάπτυξης 0,6% (από 0,7% τον Ιούνιο) και 0,7% το 2017 (από 0,4%).
Βρετανία και Brexit

Η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ υψηλή μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Λόγω της ισχυρής επίδοσης που είχε σημειώσει η βρετανική οικονομία πριν από το δημοψήφισμα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει οριακά υψηλότερη αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ φέτος (1,8% από 1,7% τον Ιούνιο), αλλά σημαντική επιβράδυνση το 2017 (1% από 2%).

Πηγή: efsyn.gr