Άρθρα

Εκτύπωση

Γιατί «απογειώθηκαν» τα έσοδα και επέστρεψαν τα χαμόγελα στο Μαξίμου

Εντυπωσιακή αύξηση 19,33% έναντι του στόχου εμφάνισαν τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο, καθώς ξεπέρασαν τα 5,1 δισ. ευρώ, ξαφνιάζοντας ευχάριστα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, τον περασμένο μήνα στα ταμεία του Δημοσίου εισέρρευσαν 5,512 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,703 δισ. ευρώ.

Δηλαδή εισπράχθηκαν 809 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί. Τον ίδιο μήνα οι επιστροφές ανήλθαν στα 327 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδα να διαμορφωθούν στα 5,185 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,345 δισ. ευρώ (αύξηση 19,33%).

Ο Σεπτέμβριος ήταν κρίσιμος μήνας για τις φορολογικές εισπράξεις και την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Οι φορολογούμενοι φάνηκαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, το στοίχημα των εσόδων του Σεπτεμβρίου κερδήθηκε και η εκρηκτική αύξησή τους, έφερε χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο, καθώς απομακρύνει κάθε ενδεχόμενο ενεργοποίησης του δημοσιονομικού κόφτη, αφού στο εννεάμηνο έχει δημιουργηθεί «μαξιλάρι» ασφαλείας 1,062 δισ. ευρώ σε επίπεδο καθαρών εσόδων. Παράλληλα, ενισχύονται οι προβλέψεις για υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% του ΑΕΠ. Ηδη, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού διατυπώνεται η εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα 0,63% του ΑΕΠ. Για να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους το Δημόσιο να εισπράξει φόρους ύψους 16,44 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία των εσόδων ικανοποίησαν ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου. Σε χθεσινή σύσκεψη για την οικονομική πολιτική ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «η είδηση της υπέρβασης των φορολογικών εσόδων από τον στόχο για τον Σεπτέμβριο είναι μια είδηση που διαψεύδει τις προσδοκίες όσων από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προεξοφλούσαν την κατάρρευση των δημοσίων εσόδων και πανηγύριζαν».

Το στοίχημα των εσόδων του Σεπτεμβρίου, κερδήθηκε από:

  • Τις μαζικές εφάπαξ πληρωμές του ΕΝΦΙΑ. Πολλοί φορολογούμενοι επέλεξαν να πληρώσουν το ποσό του φετινού ΕΝΦΙΑ μέσω πιστωτικών καρτών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών εισέπραξε εφάπαξ το φόρο, ενώ οι φορολογούμενοι θα τον εξοφλήσουν σε περισσότερες δόσεις χρωστώντας πλέον στις τράπεζες. Επίσης όσοι είχαν μικρά εκκαθαριστικά με ποσά της τάξης των 50 -100 ευρώ τα εξόφλησαν εφάπαξ. Από τον ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται ότι εισπράχθηκαν τον περασμένο μήνα περίπου 650 - 700 εκατ. ευρώ.
  • Τις αυξημένες εισπράξεις από τον ΦΠΑ. Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 24%, η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος σε νησιά του Αιγαίου, αλλά κυρίως η διευρυμένη χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές φέρνουν έσοδα στα δημόσια ταμεία. Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα απέδωσαν ΦΠΑ οι μεγάλες επιχειρήσεις (ΑΕ, ΕΠΕ και λοιπές επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία) για τα αποτελέσματα του Αυγούστου, τον καλύτερο μήνα του καλοκαιριού. Άλλωστε τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι οι εισπράξεις ΦΠΑ στα νησιά εμφανίζουν σημαντική αύξηση.
  • Τους πάνω από 30.000 προληπτικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν στις τουριστικές περιοχές και τα νησιά και στα 48ωρα «λουκέτα» που μπήκαν στις επιχειρήσεις για τη μη έκδοση αποδείξεων. Μάλιστα ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής απέστειλε χθες συγχαρητήρια επιστολή στους ελεγκτές με την οποία τους ευχαριστεί και τους συγχαίρει για την συμβολή τους στην επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου για την εντατικοποίηση των προληπτικών ελέγχων σε όλη την επικράτεια.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Πιτσιλής «Οι έλεγχοι δεν σταματούν εδώ. Θα συνεχιστούν όλη τη χρονιά και σε όλη την επικράτεια, καθώς δεν αποσκοπούν μόνο στη διαπίστωση τυπικών παραβάσεων μη έκδοσης στοιχείων και στην επιβολή των αντίστοιχων προστίμων, αλλά αποτελούν βασικό εργαλείο καταγραφής πληροφοριών για τη συναλλακτική συμπεριφορά των επιχειρήσεων, οι οποίες θα αξιοποιηθούν για τη διενέργεια περαιτέρω ελέγχων με σκοπό τον εντοπισμό αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης».

Ικανοποίηση στο Μαξίμου
Τα στοιχεία των εσόδων ικανοποίησαν ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου. Σε χθεσινή σύσκεψη για την οικονομική πολιτική ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «η είδηση της υπέρβασης των φορολογικών εσόδων από τον στόχο για τον Σεπτέμβριο είναι μια είδηση που διαψεύδει τις προσδοκίες όσων από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προεξοφλούσαν την κατάρρευση των δημοσίων εσόδων και πανηγύριζαν».

Ενίσχυση
Παράλληλα, ενισχύονται οι προβλέψεις για υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% του ΑΕΠ. Ηδη, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού διατυπώνεται η εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα 0,63% του ΑΕΠ. Για να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους το Δημόσιο να εισπράξει φόρους ύψους 16,44 δισ. ευρώ.

[Υπέρβαση και στο 9μηνο]

Στο εννεάμηνο τα καθαρά έσοδα υπερέβησαν το στόχο κατά 1,062 δισ. καθώς εισπράχθηκαν 34,826 δισ. , έναντι στόχου 33,764 δισ. Η υπέρβαση είναι της τάξης του 3,75%. Τα έσοδα που εισέρρευσαν στα ταμεία του Δημοσίου στο εννεάμηνο διαμορφώθηκαν 37,291 δισ. έναντι στόχου 35,931 δισ. Οι επιστροφές φόρου υπερβαίνουν τον στόχο εννεαμήνου κατά 298 εκατ. ευρώ καθώς ανήλθαν σε 2,465 δισ. ευρώ (στόχος 2,167 δισ. ευρώ), με ποσοστιαία υπέρβαση 13,75%.

Τον περασμένο μήνα οι εισπράξεις των ΔΟΥ ανήλθαν σε 4,219 δισ. καταγράφοντας αύξηση 72,08% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015 που είχαν διαμορφωθεί στα 2,452 δισ. . Βέβαια πέρυσι τον Σεπτέμβριο, δεν είχε ξεκινήσει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Μειωμένες σε σχέση με πέρυσι κατά 2,77% εμφανίζοντας οι εισπράξεις από τα τελωνεία, οι οποίες ανήλθαν το Σεπτέμβριο σε 957,19 εκατ. έναντι 984,43 εκατ. τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Πηγή: Ημερησία