Άρθρα

Εκτύπωση

Πλήγμα σε φοροαπαλλαγές, ναυτιλία, αντικειμενικές φέρνει η β΄ αξιολόγηση

Ανατροπές στο μέτωπο της φορολογίας φέρνει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Οι εκπρόσωποι των Θεσμών καταφθάνουν στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα και από την Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσουν τα ραντεβού με μέλη της κυβέρνησης για την διαπραγμάτευση που θα οριστικοποιήσει την τελική μορφή των παρεμβάσεων που θα γίνουν σε μια σειρά τομέων.

Στο πλαίσιο αυτό οα οριστικοποιηθούν και οι παρεμβάσεις στο μέτωπο της φορολογίας που έχουν αποτυπωθεί στο κείμενο του μνημονίου και έχουν συνδεθεί με τη δεύτερη αξιολόγηση.

Στις παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνονται:

- Η προμήθεια από τις φορολογικές αρχές εφαρμογών πληροφορικής που θα επιτρέπουν την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δηλαδή ταχύτερες και αποτελεσματικότερες κατασχέσεις.

- Αναμόρφωση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων για ταχύτερους και πιο αποτελεσματικούς πλειστηριασμούς ακινήτων που ανήκουν σε φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θέλει να φέρει διάταξη ή υπουργική απόφαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας των φορολογούμενων που ανήκουν σε ευπαθείς οικονομικά ομάδες.

- Επανεξέταση των φοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων με ταυτόχρονη κατάργηση αυτών που κρίνονται αναποτελεσματικές ή άδικες.

- Αλλαγές στη νομοθεσία για τη φορολογία εισοδήματος των εταιριών η οποία καλύπτει τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και τους εταιρικούς λογαριασμούς αποθεματικών.

- Ανατροπές στο φορολογικό πλαίσιο του κλάδου της ναυτιλίας, στη βάση των υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παράταση μέχρι το 2018 της εφαρμογής των διατάξεων για την προσωρινή εθελοντική συνεισφορά των ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Ουσιαστικά έρχεται αύξηση της φορολόγησης για τη ναυτιλία.

- Θέσπιση νέου φορολογικού πλαισίου για τα οχήματα συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες σ' αυτά, σε συμφωνία με τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της είσπραξης των φόρων επί των εισοδημάτων που δημιουργούνται σε off-shore χαρτοφυλάκια ιδιωτών.

- Δρομολόγηση της αναμόρφωσης του συστήματος των αντικειμενικών αξιών προκειμένου να εξισωθούν με τις εμπορικές αξίες. Η εξίσωση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών πρέπει να γίνει το αργότερο έως τον Ιούνιο 2017.
 
Στο δημοσιονομικό μέτωπο οι επικεφαλής των θεσμών πρόκειται να εξετάσουν και το αν εκπληρώνονται οι εισπρακτικοί στόχοι των φόρων που έχουν ήδη επιβληθεί στο πλαίσιο της υπογραφής του τρίτου μνημονίου αλλά και του κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το θέμα της ναυτιλίας πληροφορίες αναφέρουν ότι επικρατούν "δεύτερες σκέψεις", οι οποίες θεωρείται αρκετά πιθανό να οδηγήσουν σε επανεξέταση της υπόθεσης, μέσα από μια αρχική παράταση σε συζήτηση για τις φορολογικές παρεμβάσεις καθώς άλλωστε το καθεστώς της ναυτιλίας αποτελεί πλαίσιο προστατευμένο από το ελληνικό σύνταγμα.

Πηγή: capital.gr