Άρθρα

Εκτύπωση

Δεκαετές "μπλόκο" για χρεοκοπημένους οφειλέτες του Δημοσίου

Μόνο καλό νέο δεν είναι για έναν οφειλέτη το να χαρακτηριστεί η οφειλή του ως ανεπίδεκτη είσπραξης με βάση την εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και δημοσίευσε χθες το Capital.gr.

Από την στιγμή που η εφορία θα χαρακτηρίζει μια οφειλή "ανεπίδεκτη είσπραξης" θα "παγώνει" στην πράξη για 10 χρόνια οποιαδήποτε δυνατότητα χρήσης οποιοδήποτε τραπεζικού ή περιουσιακού στοιχείου για τον οφειλέτη.

Έτσι, όλοι του οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι τραπεζικές θυρίδες θα παραμένουν δεσμευμένες ενώ δεν θα μπορεί να εκδοθεί φορολογική ενημερότητα για κανέναν λόγο.

Αυτό σημαίνει ότι η δυνατότητα οικονομικής δραστηριότητας του οφειλέτη θα μπλοκάρεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και στην περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο περιουσιακό στοιχείο το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιήσει θα δεσμεύεται υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.

Χθες, το Capital.gr μετέδιδε ότι, σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα αξιοποιούν τις εξής πηγές πληροφόρησης για την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη σε πληροφοριακά συστήματα του Υπ. Οικονομικών:

1. Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.) Taxis στα υποσυστήματα: μητρώου, εσόδων, δικαστικού, ΚΦΑΣ, ΦΠΑ, εισοδήματος νομικών προσώπων, πρωτοκόλλου, άλλων φόρων.
2. πληροφοριακό σύστημα εισοδήματος φυσικών προσώπων.
3. περαίωση φυσικών προσώπων.
4. πληροφοριακό σύστημα οχημάτων.
5. πληροφοριακό σύστημα περιουσιολογίου (δηλώσεις Ε9 και εκκαθαρίσεις φόρου ακίνητης περιουσίας -ενιαίου τέλους ακινήτων για φυσικά πρόσωπα και ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας φυσικών και νομικών προσώπων).
6. Ο.Π.Σ. Elenxis, στα υποσυστήματα: προφίλ φορολογούμενου και discoverer - αναφορές.
7. Ηλεκτρονική υπηρεσία προβολής δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων ακίνητης περιουσίας.
8. στα στοιχεία συγκεντρωτικών καταστάσεων Πελατών / Προμηθευτών.

Επίσης θα γίνεται έλεγχος σε πληροφοριακά συστήματα εκτός Υπ. Οικονομικών:

9. Μητρώο τραπεζικών λογαριασμών και λογαριασμών πληρωμών,
10. επιβεβαίωση στοιχείων ταυτότητας από την Ελληνική Αστυνομία,
11. επιβεβαίωση στοιχείων μεταναστών από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Πηγή: capital.gr