Άρθρα

Εκτύπωση

Στο στόχαστρο των φοροελέγχων επαγγελματίες με τζίρο ως 10.000 ευρώ

Στο στόχαστρο των φοροελέγχων μπαίνουν μικροί επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με τζίρο έως 10.000 και καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ. Μέχρι σήμερα, οι συγκεκριμένες κατηγορίες δεν αντιμετωπίζουν πρόστιμο σε περίπτωση που εντοπιστούν να μην εκδίδουν αποδείξεις.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι η επαναφορά της επιβολής αυτοτελών προστίμων, στις περιπτώσεις γιατρών και φροντιστηρίων που εντοπίζονται να μην εκδίδουν αποδείξεις και να μην εφαρμοστεί για αυτούς το 48ωρο λουκέτο διότι θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στον κοινωνικό ιστό της κάθε περιοχής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Ημερησία, οι έλεγχοι θα στηρίζονται στην έρευνα συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων και σε έμμεσες τεχνικές ελέγχου με βάση τις οποίες οι ελεγκτές από το γραφείο τους θα προσδιορίζουν τα ακαθάριστα έσοδα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Γιατροί, ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια αλλά και πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες με τζίρο έως 10.000 ευρώ εξακολουθούν να παραμένουν στο απυρόβλητο αφού μετά και την τελευταία αλλαγή στο πλαίσιο για τα πρόστιμα για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις οι συγκεκριμένες κατηγορίες εξαιρούνται από τα πρόστιμα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατά τη διαπίστωση παράβασης μη έκδοσης αποδείξεων επιβάλλουν πρόστιμα στο ύψους του 50% του αναλογούντος ΦΠΑ το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 250 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

Τα πρόστιμα, μάλιστα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε μια πενταετία, ενώ εάν διαπιστωθεί η ίδια παράβαση και άλλη φορά, το πρόστιμο τετραπλασιάζεται.

Για παράδειγμα εάν διαπιστωθεί ότι σε μια ταβέρνα δεν εκδόθηκαν πέντε αποδείξεις στις οποίες αναλογεί ΦΠΑ 60 ευρώ, το πρόστιμο αυτόματα διαμορφώνεται στα 250 ευρώ. Εάν ο ίδιος επιτηδευματίας μέσα σε μια πενταετία υποπέσει στην ίδια παράβαση, ακόμα και αν δεν έχει εκδώσει μία απόδειξη, το πρόστιμο διαμορφώνεται σε 500 ευρώ, ενώ η εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης συνεπάγεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προγραμματίζει νέου τύπου ελέγχους σε ελεύθερους επαγγελματίες ακολουθώντας το ελεγκτικό μοντέλο που εφαρμόστηκε το καλοκαίρι για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Πηγή: news.gr