Άρθρα

Εκτύπωση

Εργασιακά και δημοσιονομικά στο καυτό 7ήμερο επαφών με τους δανειστές

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί ως προς τα θέματα της διαμόρφωσης του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (το λεγόμενο «υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων»), καθώς και της διαδικασίας σύστασης και στελέχωσης του ΔΣ της εταιρείας, εξετάστηκαν στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών.

Ο στόχος είναι να έχουν κλείσει όλα τα παραπάνω θέματα, βάσει των συμφωνηθέντων, μέχρι το τέλος του έτους, επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών το επόμενο δεκαήμερο καταρτίσθηκε κατά τη σημερινή πρώτη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης εξερχόμενος από τη σύσκεψη, συμφωνήθηκε ο τρόπος δουλειάς αλλά δεν εξετάστηκε η ουσία των επιμέρους θεμάτων.

Ο ίδιος χαρακτήρισε πιεστικό αλλά ρεαλιστικό το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι με λίγη καλή θέληση θα έχουμε συμφωνία, με στόχο το Euro Working Group της 28ης Νοεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, άρχισαν, με την επισκόπηση της ατζέντας, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης το πρωί της Τρίτης.

Συνάντηση Αχτσιόγλου με κουαρτέτο για τα εργασιακά

Το  βράδυ της Τρίτης ολοκληρώθηκε η συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παρουσίασε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για τα εργασιακά και υποστήριξε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα, με στόχο να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εκφράστηκε ισχυρή αντίθεση του υπουργείου Εργασίας σε οποιαδήποτε αλλαγή του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας υποστήριξε ότι το ελληνικό Δίκαιο είναι πλήρως συμβατό με το ενωσιακό σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις.

Την Τετάρτη η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Καυτό 7ημερο επαφών Αθήνας-δανειστών

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα βρεθούν ξανά στο ίδιο τραπέζι με τους υπουργούς της κυβέρνησης σε ένα δεύτερο γύρο τετ α τετ διαπραγματεύσεων, ο οποίος είναι προγραμματισμένος να ολοκληρωθεί στην ερχόμενη Δευτέρα. Επί τάπητος το καυτό μέτωπο των εργασιακών, αλλά και τα δημοσιονομικά.

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που επικαλούνται Τα Νέα, θεωρεί ότι ο στόχος για επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο διάστημα των επταήμερων διαπραγματεύσεων είναι εφικτός.

Αν μείνουν κάποια πεδία ανοιχτά, ο χρόνος κρίνεται επαρκής έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, για να κλείσουν έστω και εκ του μακρόθεν, μέσω τηλεδιασκέψεων, όποια θέματα της ατζέντας δεν κλείσουν στην Αθήνα έως την ερχόμενη Δευτέρα.

Λίγος χρόνος, πολλές εκκρεμότητες και οι σφήνες του ΔΝΤ, οι οποίες δεν αποκλείεται, κατά τις ίδιες πηγές, να εκδηλωθούν έντονα τις επόμενες ημέρες συνθέτουν ένα σκηνικό το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να απαιτήσει διαπραγματεύσεις έως το τέλος Δεκεμβρίου, αν όχι έως τον Ιανουάριο του 2017.

Ηδη το ΔΝΤ έχει δημιουργήσει κλίμα νέων δυνητικών παρεμβάσεων στο αφορολόγητο και στις υφιστάμενες συντάξεις και μένει να φανεί αν θα μετουσιωθεί σε απαιτήσεις. Ετσι, ευρωπαϊκές πηγές θεωρούν πιθανό να χρειαστεί νέα επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών τον Δεκέμβριο.

Οι συζητήσεις ξεκινούν το μεσημέρι με μία επισκόπηση όλων των ανοιχτών θεμάτων, για να ακολουθήσουν το απόγευμα επιμέρους ειδικές συζητήσεις για το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων και την αγορά εργασίας.


Τα δημοσιονομικά

Κρίσιμο θεωρείται και το δημοσιονομικό πακέτο. Οι δανειστές έφυγαν πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ζητώντας διορθωτικές κινήσεις τη διετία 2017-18 κατά την οποία εκτιμούν ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό 350-400 εκατ. ευρώ και 700-800 εκατ. αντίστοιχα. Οι αποστάσεις μέχρι σήμερα δεν έχουν γεφυρωθεί.

Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι ιδίως για το 2017 δημοσιονομικό κενό δεν υπάρχει επικαλούμενο τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τα οποία δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 6,5 δισ. στον κρατικό προϋπολογισμό στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου με υπέρβαση εσόδων κατά 1,572 δισ. αλλά και υποεκτέλεση δαπανών κατά 3,2 δισ.

Το κουαρτέτο μέχρι τώρα φέρεται να αποδέχεται ως επαναλαμβανόμενο μόνο ένα τμήμα της υπέρβασης εσόδων, ζητώντας παράλληλα περικοπές επιδομάτων για να χρηματοδοτηθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αλλά και πρόσθετες παρεμβάσεις για το 2018, όταν ο στόχος αφορά σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, πάντως, αναμένεται να ενταχθούν και τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία δείχνουν σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας με ρυθμό 1,5% το τρίτο τρίμηνο.

Πηγή: Το Βήμα