Άρθρα

Εκτύπωση

Χωρίς εισφορές οι αμοιβές με απόδειξη δαπανών

Παράθυρο για ελάφρυνση κάποιων ελεύθερων επαγγελματιών ή περιστασιακά εργαζόμενων άνοιξε χθες ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

Αν και η αναφορά του δεν ήταν ξεκάθαρη, για να συμπεράνει κανείς αν σχεδιάζεται αλλαγή του νόμου, νέα υπουργική απόφαση ή απλώς εγκύκλιος που να καθορίζει το εάν και το πότε θα καταβάλλονται εισφορές στην περίπτωση αμοιβής με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης.

Η δήλωση του υφυπουργού ενδέχεται να δημιουργήσει νέα σύγχυση αλλά και προσδοκίες ελάφρυνσης του ασφαλιστικού βάρους που καλούνται να σηκώσουν ασφαλισμένοι, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες που αμείβονται με αυτόν τον τρόπο.

Ο υφυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου δήλωσε από το βήμα της βουλής , ότι δεν θα έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών, δεν θα λάβουν ειδοποιητήριο και δεν θα υποβάλλουν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) όσοι αμείβονται με τίτλο κτήσης (πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης).

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι η αναφορά του υφυπουργού αφενός ανοίγει παράθυρο για την εξαίρεση από ένα σημαντικό βάρος καταβολής εισφορών όσων αμείβονται με τίτλους κτήσης. Δημιουργεί όμως και συνθήκες υποκατάστασης της αμοιβής με δελτίο παροχής υπηρεσιών από αυτή την αμοιβή με τον συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να υπάρχει σημαντική ασφαλιστική ελάφρυνση.

Είναι ενδεικτικό ότι το επιτρεπόμενο όριο αμοιβής με το συγκεκριμένο τρόπο είναι κοντά στον κατώτατο μισθό σε 12μηνη βάση, γεγονός που ενδέχεται να ανοίξει διάπλατα το δρόμο για νέους τρόπους υποκατάστασης της εξαρτημένης μισθωτής εργασίας από φθηνότερες ασφαλιστικά, μορφές.

Βέβαια η σχετική υπουργική απόφαση που φέρει την υπογραφή του ίδιου του υφυπουργού ορίζει ότι για τον καθορισμό της μηνιαίας βάσης υπολογισμού συνυπολογίζονται τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης. Πάντως, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε χθες ότι περιπτώσεις εργαζομένων που αμείβονται με τίτλους κτήσης για τελείως περιστασιακές εργασίες, δεν θα λάβουν ειδοποιητήριο του ΕΦΚΑ ούτε θα ενταχθούν σε ΑΠΔ, ώστε να έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως τα ειδοποιητήρια για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση θα αναρτηθούν αν όχι αυτήν την εβδομάδα, το αργότερο την επόμενη, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι υπάρχουν σκέψεις για παράταση της προθεσμίας πληρωμών και μετά τις 28 Φεβρουαρίου.

Ήδη, με επιστολή της προς την αρμόδια υπουργό Εργασίας η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί από την κ. Αχτσιόγλου την παράταση της προθεσμίας καταβολής των εισφορών Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου. Αντίστοιχα, ζητεί παράταση κατά ένα μήνα (έως 31/3) και για την υποβολή της πρώτης Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης του έτους.

Παράταση έως το τέλος Μαρτίου δόθηκε και για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του 2016 των δικηγόρων. Να σημειωθεί ότι η προθεσμία καταβολής των ως άνω ασφαλιστικών εισφορών έληγε στις 28 Φεβρουαρίου 2017.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο, να υπάρξει επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των εισφορών του 2016 και για τους αγρότες. Αναλυτικά, οι αγρότες παρ’ ότι από την αρχή του 2017 καλούνται να καταβάλλουν εισφορές ανά μήνα, θα πρέπει τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους να καταβάλλουν σωρευτικά, τις εισφορές που αντιστοιχούν στο Β΄εξάμηνο του 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει την προθεσμία αποπληρωμής των εισφορών του 2016 μέχρι και το τέλος του 2017.

Πηγή: euro2day.gr