Άρθρα

Εκτύπωση

Τα... παιχνίδια του Δημοσίου με το ταμείο του ΕΦΚΑ

Έμμεση πρόσθετη χρηματοδότηση έλαβε κατά το πρώτο τετράμηνο λειτουργίας του ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που δημοσιοποιήθηκαν χθες.

Αναλυτικά, το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου 2017, το δημόσιο, ως εργοδότης, κατέβαλε στον ΕΦΚΑ εισφορές ύψους 233 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 71,4% της συνολικής ετήσιας υποχρέωσής του, όπως αυτή εκτιμήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Βέβαια, η εκτίμηση αυτή στηρίχθηκε στην απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, κατά το πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΕΦΚΑ αλλά και ένταξης των δημοσίων υπαλλήλων σε ασφαλιστικό ταμείο, το δημόσιο να καταβάλλει εισφορές κύριας ασφάλισης, στο 3,33% της μισθολογικής δαπάνης και όχι στο 13,3% που ισχύει για τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Η απόφαση αυτή, έχει ως αποτέλεσμα στο ταμείο του ΕΦΚΑ να μπουν, το 2017 συνολικά 327 εκατ. ευρώ και όχι 1,3 δισ. ευρώ, στερώντας από το υπερ-ταμείο τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, κατά το εξεταζόμενο 4μηνο το Δημόσιο κατέβαλε στον ΕΦΚΑ ως εισφορά για την ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων 233 εκατ. ευρώ, ήτοι το 71,4% της συνολικής ετήσιας επιχορήγησης που είναι 327 εκατ. ευρώ. Το κράτος προπλήρωσε τις οφειλόμενες ασφαλιστικές του εισφορές προς τον ΕΦΚΑ, δίνοντας έτσι μια ανάσα ρευστότητας στο υπερ-ταμείο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες πληρωμής των συντάξεων.

Εάν η πορεία της καταβολής εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών ήταν ομαλή, το Δημόσιο θα έπρεπε να έχει χορηγήσει στο νεοσύστατο ταμείο περίπου 107 εκατ. ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στο 33% της συνολικής ετήσιας υποχρέωσης). Άρα για να στηριχθεί ο ΕΦΚΑ, το ελληνικό δημόσιο κατέβαλλε πρόσθετες εισφορές ύψους 126 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εάν το κράτος υπολόγιζε το πραγματικό ύψος των εισφορών που αντιστοιχεί στη δαπάνη μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων, θα κατέβαλε στο 12μηνο, εισφορές ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, στο εξεταζόμενο 4μηνο, θα έπρεπε να καταβάλλει εισφορές της τάξης των 433 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ υψηλότερο ακόμη κι από την συνολική εγγραφή για φέτος.

Η πρακτική αυτή πάντως, είχε ως αποτέλεσμα η κρατική επιχορήγηση στον ΕΦΚΑ για συντάξεις πλην δημοσίου να κυμανθεί στα όρια των στόχων, ήτοι στα επίπεδα του 36% (δόθηκαν 3,2 δισ. ευρώ επί συνόλου 8,897 δισ. ευρώ). Αντίστοιχα, και η κρατική επιχορήγηση για συντάξεις ασφαλισμένων δημοσίου διατηρήθηκε στο 33,3% (δόθηκαν 1,732 δισ. ευρώ επί συνόλου 5,203 δισ. ευρώ).

Είναι προφανές βέβαια, ότι, όταν το δημόσιο καταβάλλει το 100% του προϋπολογισθέντος ποσού για τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων, ήτοι επιπλέον 94 εκατ. ευρώ, οι δυνατότητες έμμεσης χρηματοδότησης του υπερ-ταμείου θα περιοριστούν.

Παράλληλα, τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού “φωτογραφίζουν” την σημαντική αύξηση των εισφορών του νόμου Κατρούγκαλου, κυρίως για τους εργαζόμενους μισθωτούς που αμείβονται με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν από μόνοι τους εισφορές 20% - κατά κύριο λόγο γιατί οι εργοδότες τους αρνούνται να καταβάλλουν τις εισφορές που τους αναλογούν. Συγκεκριμένα, το μαζικό κλείσιμο των Δελτίων, εκτιμάται ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη μείωση των εσόδων από φόρους φυσικών προσώπων, κατά 190 εκατ. ευρώ, το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου, καθώς εισπράχθηκαν 1,985 δισ. ευρώ από 2,175 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Εν τω μεταξύ, επιφυλακτικός ως προς την πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ εμφανίστηκε χθες, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος, μιλώντας στο Πρακτορείο. Σε ερώτηση εάν υπάρχει υστέρηση στην είσπραξη εισφορών ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι «πρέπει να τελειώσει η περίοδος του εξαμήνου, για να κάνουμε μία πιο ορθή αποτίμηση, αν και στο α’ τρίμηνο είχαμε ένα καλό επίτευγμα».

«Υπάρχουν εισφορές οι οποίες ακόμη δεν έχουν καταβληθεί, διότι οι χρονικές προθεσμίες που έχουν τεθεί, παρατάθηκαν [...] Το α’ τρίμηνο του 2017 εισπράξαμε εισφορές από 322.000 αγρότες, σε σύνολο 512.000, ενώ στο εξάμηνο του 2016 είχαμε εισπράξει εισφορές μόνο από 296.000» ανέφερε.

Ρούλα Σαλούρου

Πηγή: euro2day.gr