Άρθρα

Εκτύπωση

Θερινοί φορο-έλεγχοι, κατασχέσεις και email «ζεσταίνουν» τα δημόσια ταμεία

Πάνω από 23.000 έλεγχοι - Αύξηση 21% στα έσοδα που δηλώνουν οι καταστηματάρχες

«Ζεστό» χρήμα στα ταμεία του δημόσιου άρχισε να φέρνει το συντονισμένο σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατά της φοροδιαφυγής και της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία.

Το ελεγκτικό σαφάρι που έχουν εξαπολύσει οι φοροελεγκτές στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές και τα «λουκέτα» που πέφτουν βροχή σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις αποκαλύπτουν μεν το πάρτι της φοροδιαφυγής αλλά παράλληλα έχουν αυξήσει τη φορολογική συμμόρφωση των επιτηδευματιών. Την ίδια ώρα, οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και στα χέρια τρίτων για οφειλές προς το Δημόσιο συνεχίζονται με ρυθμό πολυβόλου ενώ τα ηλεκτρονικά μηνύματα και τα τηλεφωνήματα που γίνονται από την ΑΑΔΕ προς τους οφειλέτες πιάνουν τόπο, καθώς πολλοί σπεύδουν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους για να αποφύγουν τις κατασχέσεις.

Σύμφωνα με το Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή μέχρι τώρα έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 23.000 έλεγχοι και καταγράφεται αύξηση των δηλωθέντων εσόδων κατά 21% σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Τα αποτελέσματα των ελέγχων αναμένεται να αποτυπωθούν στις φορολογικές εισπράξεις με τον κ. Πιτσιλή να εμφανίζεται αισιόδοξος παρά την υστέρηση που υπήρξε στα έσοδα τον Ιούλιο και να δηλώνει ότι οι εισπράξεις από το ΦΠΑ κινούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Όσον αφορά, στο επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχων αυτό προσαρμόζεται ανάλογα με τις προτιμήσεις των τουριστών, δηλαδή όπου παρατηρείται μεγάλη τουριστική κίνηση και διενεργούνται σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι ακραίες περιπτώσεις παραβατικότητας δεν ξεπερνούν το 1% και κατά τον κ. Πιτσιλής σε περιπτώσεις που διαπιστώθηκε μη υποβολή δηλώσεων, υπήρξε συμμόρφωση των επιχειρήσεων μόλις αυτές ειδοποιήθηκαν.
Αυστηρότερες κυρώσεις

Εν τω μεταξύ, μετά τις επιθέσεις που δέχθηκαν το τελευταίο διάστημα οι ελεγκτές από καταστηματάρχες κατά τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην καθιέρωση αυστηρότερων ποινών με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ να δηλώνει ότι «δεν θα δείξουμε την παραμικρή ανοχή, είναι αδιανόητο να συμβαίνουν επιθέσεις εναντίον εφοριακών σε ευρωπαϊκή χώρα».

Για το πρόσφατο περιστατικό στην Αγριά Βόλου όπου οι ελεγκτές δέχθηκαν απειλές και πυροβολισμούς, ο σύλλογος εφοριακών του νομού Μαγνησίας ζητάει την προστασία της Πολιτείας στο έργο τους και με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «φαινόμενα βίας και εκφοβισμού δεν πρόκειται να μας αποτρέψουν από τη μάχη μας κατά της φοροδιαφυγής, που τη δίνουμε για το καλό της κοινωνίας αλλά δυστυχώς μόνοι μας».
Κατασχέσεις και email

Στο «μέτωπο» των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα «φρέσκα» χρέη έφθασαν στο τέλος Ιουνίου τα 5,475 δισ. ευρώ. Η ΑΑΔΕ έχει πατήσει τέρμα το γκάζι των κατασχέσεων μέσω των οποίων έχει καταφέρει να βάλει στα δημόσια ταμεία από τις αρχές του έτους 2,32 δις. ευρώ από παλιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν ξεκινήσει και στέλνουν email ή επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους φορολογούμενους που χρωστούν στην εφορία. Την προηγούμενη εβδομάδα πάνω από το 10% των οφειλετών που ειδοποιήθηκαν ανταποκρίθηκαν, καταβάλλοντας άμεσα το 10% επί των συνολικών οφειλών.

Πηγή: news.gr