Άρθρα

Εκτύπωση

Τσακαλώτος: Δεν μου τράβηξε κανείς τα αυτιά...

Στο πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες και τη συνάντηση του με τον Πιέρ Μοσκοβισί αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας ότι στις Βρυξέλλες του… τράβηξαν τα αφτιά και είπε πως το νομοσχέδιο για τα εργασιακά «είναι μέρος της στρατηγικής εξόδου από την κρίση».

«Όπως θα έχετε προσέξει, δεν έχουν μεγαλώσει τα αφτιά μου τις τελευταίες τρεις ημέρες» δήλωσε δηκτικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Ολομέλεια της Βουλής, απευθυνόμενος κυρίως προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών.

«Διαβάζω ότι πήγα στις Βρυξέλλες και μου τράβηξαν τα αφτιά για τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν γίνει. Καμία συζήτηση δεν έγινε για τις ιδιωτικοποιήσεις. Διαβάζω ότι μας τράβηξαν τα αφτιά για τα προαπαιτούμενα και επειδή έχουμε καθυστερήσει, ότι μας έβαλαν καινούργια προαπαιτούμενα. Αλλά οι δημοσιογράφοι που το λένε αυτό δεν έχουν διαβάσει καν τις ανακοινώσεις της ΕΕ, ότι ήταν 113 προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος του προγράμματος και 95 που προσπαθούμε να τα κάνουμε μέχρι τα Χριστούγεννα και δεν έχει αλλάξει τίποτε πάνω σε αυτό. Διαβάζω ότι μου τράβηξαν τα αφτιά και επειδή καταθέτουμε νομοσχέδια, χωρίς να τους έχουμε ενημερώσει. Πρέπει να σας πω ότι ούτε και γι' αυτό έγινε οποιαδήποτε αναφορά στις Βρυξέλλες και στη συνάντηση που είχα εγώ και ο Γιώργος Χουλιαράκης με τον Πιέρ Μοσκοβισί», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στο νομοσχέδιο είπε ότι η κυβέρνηση το έχει δείξει στους θεσμούς, και «μπορεί να έχουν κάποιες αντιρρήσεις», αλλά δεν θα κάνει πίσω και ότι είναι ένα δικαιωματικό νομοσχέδιο που διευρύνει τα δικαιώματα με έναν τρόπο που πρέπει να έχει βαθιά υποστήριξη.

«Πρέπει να σας πω ότι δεν έγινε καμία αναφορά με τον κ. Μοσκοβισί σε αυτό το νομοσχέδιο, ούτε και σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο που να έχουμε καταθέσει, και ότι μας ζητάνε, όπως διαβάζω, ότι πρέπει να το πάρουμε πίσω» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Αυτό σας λέω και άρα τα αφτιά μου είναι όπως τα έχετε συνηθίσει και όπως τα έχετε... αγαπήσει».

Ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε, δε, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι μέρος της στρατηγικής εξόδου από την κρίση και «δεν είναι ένα νομοσχέδιο, όπως γράφεται, πριν από τη ΔΕΘ για λόγους εντυπωσιασμού». «Αυτό το νομοσχέδιο βρίσκεται στον πυρήνα αυτού που οραματιζόμαστε για πώς βγαίνουμε από την κρίση. Είναι μέρος του ολοκληρωμένου σχεδιασμού, ώστε όταν θα βγούμε από την κρίση, να βγούμε με αρχές, με αξίες και θεσμούς που δεν θα μας επιστρέφουν στο οικονομικό μοντέλο προ του 2009» τόνισε και επανέλαβε ότι λόγοι της κρίσης ήταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι μακροοικονομικές ανισορροπίες και οι ανισότητες.

Ειδικά για τα εργασιακά, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως «στον καπιταλισμό που είχαμε πριν από το 2009 στην Ελλάδα, ευνοούνταν ο κακός επιχειρηματίας που μπορούσε να μην πληρώσει τους εργαζόμενους, να μην τους δηλώσει».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας, τόνισε: «Εμείς λέμε ότι αν θέλεις να έχεις δημοκρατία δεν μπορεί στους εργασιακούς χώρους να υπάρχουν πύλες που λένε ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να ξεχάσουν δικαιώματα και δημοκρατία διότι υπάρχει μόνο η βούληση του εργοδότη. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μας. Εμείς αυτό το αναπτυξιακό μοντέλο που προωθούμε θα είναι ένα μοντέλο και αναπτυξιακό και κοινωνικά δίκαιο».

Πηγή: efsyn.gr