Άρθρα

Εκτύπωση

Στο τραπέζι το πρόγραμμα και στο βάθος ΔΝΤ

Στην Αθήνα φτάνει σήμερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος το μεσημέρι θα έχει σειρά επαφών με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει το απόγευμα σε συνέδριο του Economist.

Ο πρόεδρος του Eurogroup αναμένεται να στείλει μήνυμα προς το ΔΝΤ ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν γρήγορα στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και να μεταφέρει τις λίγο έως πολύ γνωστές αιτιάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Εν όψει της σημερινής επίσκεψης του ο ίδιος δήλωσε προχθές, μεταξύ άλλων, πως «προέχει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις τόσο κατά τη διάρκεια του προγράμματος όσο και μετά τον Αύγουστο του 2018».

Μάλιστα, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε εποπτεία και μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε λήγει το πρόγραμμα στήριξης, εξηγώντας ότι «σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε εφαρμόσει προγράμματα εποπτείας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης όπως έγινε σε Ιρλανδία, Ισπανία και Κύπρο. Θα έχουμε πρόγραμμα εποπτείας και στην Ελλάδα, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν δάνεια σε εκκρεμότητα τα οποία έχουν μακρά περίοδο αποπληρωμής».

Σε σχετική ερώτηση για το εάν η επιτροπεία θα συνεχιστεί και μετά το 2018 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, απάντησε ότι στην ατζέντα των επαφών θα είναι το ζήτημα της ολοκλήρωσης του προγράμματος και ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος η ελληνική οικονομία θα εποπτεύεται από τους θεσμούς στη βάση των όσων προβλέπονται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στους κανονισμούς λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη φορά που ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είχε έρθει την ελληνική πρωτεύουσα ήταν το 2015, όταν μέσα σε ένα διαφορετικό κλίμα είχε δει τον τότε Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη. Η επίσκεψη τότε έληξε με το περίφημο «ουάου» του δεύτερου.

Η θητεία του αξιωματούχου των Βρυξελλών στο τιμόνι του Eurogroup λήγει τον Ιανουάριο και δεν υπάρχουν πιθανότητες να ανανεωθεί. Αλλωστε, ο ίδιος καταποντίστηκε πριν λίγους μήνες στις εθνικές εκλογές στη χώρα του και εκτελεί χρέη υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών.

Πηγή: efsyn.gr