Άρθρα

Εκτύπωση

Για την κατάρρευση των εσόδων φταίει ο... Κατρούγκαλος

Ίσως όταν ψηφιζόταν ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου που επέβαλε εξοντωτικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην είχε γίνει κατανοητό το μέγεθος των παρενεργειών που θα προκαλούσε στα δημόσια οικονομικά.

Επειδή όμως οι νόμοι της οικονομίας και της αγοράς είναι ανίκητοι, τα αποτελέσματα του νόμου έχουν αρχίσει να εμφανίζονται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο στους αριθμούς του προϋπολογισμού. Και τα αποτελέσματα αυτά είναι αρνητικά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αποκαλύπτουν τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου είναι αυτό της υστέρησης των φορολογικών εσόδων. Η υστέρηση αυτή είναι μεγαλύτερη από ένα δισ. ευρώ καθώς είχε προϋπολογιστεί η είσπραξη 29,06 δισ. ευρώ και τελικά εισπράχθηκαν 27,99 δισ.

Από που προέρχεται αυτή η υστέρηση; Από δυο παράγοντες. Ο πρώτος είναι τεχνικός και θα διορθωθεί τον τρέχοντα μήνα. Είναι η εκκίνηση της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τον Σεπτέμβριο αντί για τον Οκτώβριο που είχε αποφασιστεί αρχικά με αποτέλεσμα να υπάρχει μια τρύπα της τάξης των 600-700 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος παράγοντας, όμως, δεν είναι καθόλου τεχνικός. Είναι ουσιαστικός και πολύ σημαντικός. Παρουσιάζεται υστέρηση 619 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος. Από αυτά τα 469 εκατ. ευρώ αφορούν υστέρηση από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και τα 118 εκατ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.

Κλείνουν τα "μπλοκάκια”

Η υστέρηση στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κατώτερη των προβλέψεων εισπρακτική απόδοση της παρακράτησης του φόρου. Κάθε μήνα παρακρατούνται πλέον λιγότερα ποσά καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι που αμοίβονταν με μπλοκάκι το έχουν πλέον "κλείσει” και έχουν προσληφθεί με συμβάσεις μισθωτής εργασίας. Ενώ, όμως, με μπλοκάκι τους γινόταν παρακράτηση φόρου εισοδήματος ύψους 20%, πλέον η παρακράτηση τους έχει μειωθεί επειδή λαμβάνουν άμεσα το αφορολόγητο όριο. Με το προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή το μπλοκάκι, ο φόρος που τούς παρακρατούνταν τούς επιστρεφόταν τον επόμενο χρόνο με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης. Δεν είναι όμως και λίγοι αυτοί που προχώρησαν σε κλείσιμο των βιβλίων τους προκειμένου να τελειώσουν μια και καλή με την υπερφορολόγηση και τις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές. Καθόλου τυχαίο δεν είναι άλλωστε ότι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν μειωμένα εισοδήματα κατά 20% (εισοδήματα 2016).

"Συμπιέζουν” εισοδήματα

Πρόβλημα παρουσιάζεται και στις εισπράξεις φόρου εισοδήματος από τα νομικά πρόσωπα. Ενώ, αυξήθηκε ο συντελεστής της προκαταβολής φόρου από το 75% στο 100% και οι συντελεστές του φόρου από το 26% στο 29%, τα έσοδα είναι φέτος μειωμένα σε σχέση με το στόχο. Ο λόγος; Στο υπουργείο Οικονομικών παραδέχονται ότι γίνεται "συμπίεση” εισοδημάτων, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να γλιτώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές που υπολογίζονται βάση του καθαρού τους εισοδήματος (π.χ. ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ).

Πηγή: capital.gr