Άρθρα

Εκτύπωση

Πάνω από 15.000 Έλληνες βρήκαν δουλειά φέτος στη Βρετανία

Το Brexit δεν πτοεί τους νέους του ευρωπαϊκού Νότου που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον

Όσο κι αν το Brexit προκαλεί ανησυχία στους ξένους που ζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία, η χώρα παραμένει ένας ισχυρός «μαγνήτης» για νεαρούς Ιταλούς και Έλληνες που αναζητούν μία δουλειά και ένα καλύτερο μέλλον, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία ONS.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ONS που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, στο πρώτο εξάμηνο του 2017 σχεδόν 60.000 Ιταλοί και πάνω από 15.000 Έλληνες απέκτησαν για πρώτη φορά αριθμό ασφάλισης (NINo, που είναι απαραίτητος για να εργαστεί κανείς στη Βρετανία), με τους αριθμούς αυτούς να είναι αυξημένοι κατά 2% και 13% αντίστοιχα σε ετήσια βάση.

Εντελώς διαφορετική είναι ωστόσο η εικόνα για τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους που αναζήτησαν κατά το ίδιο διάστημα εργασία στη Βρετανία. Οι Ισπανοί που έβγαλαν για πρώτη φορά NINo στο πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν λιγότεροι κατά 11% σε ετήσια βάση και οι Πορτογάλοι κατά 13%. Μάλιστα, η γενικότερη τάση εισροής εργαζομένων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν πτωτική (-9%), με τους Έλληνες και τους Ιταλούς να πηγαίνουν κόντρα στην τάση αυτή.

«Για πολλούς Ιταλούς και Έλληνες, τα οφέλη της μετανάστευσης εξακολουθούν να είναι μεγαλύτερα από το κόστος του να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους», δήλωσε στο Bloomberg ο Τομάζο Φρατίνι, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. «Το χάσμα με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης είναι σημαντικό και φαίνεται να αντανακλά την αδύναμη ανάκαμψη των δύο χωρών – εξάλλου, η Ισπανία αναπτύσσεται τώρα με σημαντικά πιο γρήγορο ρυθμό από τη Βρετανία», πρόσθεσε.

Η εργασιακή αγορά της Βρετανίας είναι ιδιαίτερα ελκυστική τα τελευταία χρόνια για νεαρούς ανθρώπους από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Σύμφωνα με το Bloomberg, από το 2007 ως το 2015 συνολικά 257.000 Ιταλοί, 266.000 Ισπανοί, 167.000 Πορτογάλοι και σχεδόν 54.000 Έλληνες έλαβαν αριθμό ασφάλισης στη Βρετανία.

Πηγή: news.gr