Άρθρα

Εκτύπωση

Αλαλούμ με τις προκαταβολές φόρου για όσους έκλεισαν μπλοκάκι

Να αντιμετωπίσει το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί με τις προκαταβολές φόρου για όσους έκλεισαν το μπλοκάκι τους επιχειρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Με ερμηνευτική εγκύκλιο που εστάλη στις εφορίες επαναλαμβάνονται όσα προβλέπονται στη φορολογική νομοθεσία και συγκεκριμένα: στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος έκλεισε τα βιβλία του μέχρι το τέλος του προηγούμενου από την υποβολή της δήλωσης έτους και στο διανυόμενο έτος δεν υπάρχει εισόδημα και δεν έχει κάνει νέα έναρξη εργασιών, τότε δεν του βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου.

Στην εγκύκλιο δεν διευκρινίζεται τι θα γίνει με όσους φορολογούμενους έκλεισαν το μπλοκάκι τους. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί, είναι πιθανόν να απαιτηθεί να επισκεφθούν την εφορία με τα δικαιολογητικά της διακοπής εργασιών ανα χείρας και να ζητήσουν επανεκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι "με βάση τη δήλωση που υποβάλλει ο φορολογούμενος και τους λοιπούς τίτλους βεβαίωσης που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας βεβαιώνεται ποσό ίσο με το 100% του φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα για το φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται για τα κέρδη που προκύπτουν από το φορολογικό έτος που αρχίζει από 1-1-2016. Έτσι, εφόσον στο διανυόμενο έτος (δηλαδή φέτος) δεν υπάρχουν εισοδήματα τότε δεν βεβαιώνεται και προκαταβολή.

Σπύρος Δημητρέλης

Πηγή: capital.gr