Άρθρα

Εκτύπωση

«Σταθερά υψηλότερα σε τζίρο και απασχόληση το εμπόριο»

Σε κρίσιμη καμπή είναι το εμπόριο σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος ωστόσο αναγνωρίζει ότι φέτος το καλοκαίρι το εμπόριο κινήθηκε οριακά, αλλά σταθερά υψηλότερα σε τζίρο και απασχόληση. Όπως τονίζει, το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα είναι καθοριστικό για το ελληνικό εμπόριο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), όσον αφορά με την εξέλιξη βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας για τον Σεπτέμβριο του 2017, «παρά τις μικτές τάσεις που προκύπτουν από την εξέλιξη βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας το μήνα Σεπτέμβριο, το εμπόριο φαίνεται να κινήθηκε οριακά, αλλά σταθερά υψηλότερα σε τζίρο και απασχόληση φέτος το καλοκαίρι. Βεβαίως το ελληνικό εμπόριο βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, αφού ακολουθεί ένα καθοριστικό τελευταίο τρίμηνο του έτους, που θα διαμορφώσει τους τελικούς οικονομικούς δείκτες για το 2017, καθώς και τα επίπεδα τζίρου και όγκου πωλήσεων στο εμπόριο».

Όπως εξήγησε, η σύγκριση του επταμήνου 2017/2016 καταδεικνύει μία μεσοσταθμική αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων της τάξης περίπου του 2%, επαληθεύοντας τα σημάδια ανάκαμψης που είχαν αρχίσει να διαφαίνονται ήδη από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Η ετήσια βελτίωση τόσο των αφίξεων όσο και των εισπράξεων στον κλάδο του Τουρισμού (Ιούλιος 2017/2016) σε συνδυασμό με τον πρώτο μήνα εφαρμογής των γενικών θερινών εκπτώσεων, συνιστούν τους κυριότερους παράγοντες τόνωσης των πωλήσεων.

Επίσης, ακόμη μεγαλύτερη αύξηση είχε ο εποχικά διορθωμένος Δείκτης Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο χωρίς τα καύσιμα (+1,2% σε μηνιαία και +1,9% σε ετήσια βάση), εξέλιξη με σημαντικά οφέλη για το καταναλωτικό κοινό.

Βάσει των στοιχείων του μηνιαίου δελτίου της ΕΣΕΕ, οι κυριότερες οικονομικές εξελίξεις για τον Σεπτέμβριο του 2017, τόσο στον κλάδο του Εμπορίου όσο και στην ελληνική οικονομία, είναι οι εξής:

- Αύξηση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.

- Καταγραφή αρνητικού ισοζυγίου ροών μισθωτής απασχόλησης (Εργάνη) στον ιδιωτικό τομέα.

- Αύξηση του ελλείμματος ισοζυγίου αγαθών, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.

- Μηνιαία αύξηση/ετήσια μείωση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών.

- Περαιτέρω υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.

- Μηνιαία υποχώρηση/ετήσια ενίσχυση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή/επίπεδο τιμών.
Δεύτερος μήνας βελτίωσης

Να σημειωθεί ότι για δεύτερο συνεχόμενο μήνα καταγράφεται μηνιαία και ετήσια βελτίωση τόσο του κύκλου εργασιών όσο και του όγκου των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη από την αρχή του έτους αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας δεν συνδυάστηκε με βελτίωση της μισθωτής απασχόλησης, καθώς εν μέσω καλοκαιριού (Αύγουστος 2017) οι αποχωρήσεις στον ιδιωτικό τομέα υπερίσχυσαν των νέων προσλήψεων.

Επίσης, για τέταρτο συναπτό μήνα σημειώθηκε αύξηση των καταθέσεων, η οποία αντανακλά την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και τις θετικές επιπτώσεις από την αυξημένη τουριστική κίνηση.

Ωστόσο, παρά την αύξηση των εξαγωγών σε ετήσια βάση στη διάρκεια του πρώτου επταμήνου του έτους, η ανοδική τάση των εισαγωγών, εξαιτίας της σταδιακής χαλάρωσης των capital controls, επιδείνωσε το ισοζύγιο αγαθών.

Ανασταλτικός παράγων ως προς θέμα του εμπορικού ισοζυγίου αυτό είναι και η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθιστώντας τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα σε αγορές εκτός ευρωζώνης ακριβότερα.

Πηγή: efsyn.gr