Άρθρα

Εκτύπωση

Προϋπολογισμός 2018: Με... ευχές δεν εισπράττονται φόροι

Μια δημοσιονομική έκπληξη πρώτου μεγέθους -αν όχι ένα θαύμα- προσδοκά το οικονομικό επιτελείο για το 2018. Τουλάχιστον αυτό περιγράφεται στο κείμενο και τους αριθμούς του προσχεδίου του προϋπολογισμού για τα φορολογικά έσοδα του επόμενου έτους.

Και αυτό διότι ενώ σε μια χρονιά που επιβλήθηκαν πολλαπλοί νέοι φόροι και επιβαρύνσεις, δηλαδή φέτος, τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν, το οικονομικό επιτελείο ελπίζει -διότι περί ελπίδας πρόκειται- να αυξήσει το 2018 τα φορολογικά έσοδα χωρίς νέους φόρους ευρείας κλίμακας κατά περίπου 1 δισ ευρώ! Πώς θα το κάνει αυτό; Με το ευχολόγιο που έχει επαναληφθεί σχεδόν σε όλους τους προϋπολογισμούς της μεταπολίτευσης. Τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την ανάπτυξη της οικονομίας...

Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού και την ανάγνωσή τους. Φέτος επιβλήθηκαν εννέα νέες φορολογικές επιβαρύνσεις:

-αυξήθηκε κατά περίπου 3 λεπτά o φόρος στην αμόλυβδη βενζίνη
-αυξήθηκε κατά 8 λεπτά ο φόρος στο ντίζελ κίνησης
-αυξήθηκε κατά 10 λεπτά ο φόρος στο υγραέριο κίνησης
-αυξήθηκε κατά 13 ευρώ το κιλό ο φόρος στον λεπτοκομμένο καπνό για στριφτά τσιγάρα
-αυξήθηκε ο φόρος στα τσιγάρα που προκάλεσε αύξηση της λιανικής τους τιμής κατά περίπου 0,5 ευρώ
-επιβλήθηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ
-επιβλήθηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης 0,1 ευρώ ανά ml υγρού ηλεκτρονικού τσιγάρου
-επιβλήθηκε φόρος 5% επί του μηνιαίου λογαριασμού της σταθερής τηλεφωνίας- internet
-καταργήθηκε το καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε πολλά νησιά του Αιγαίου.

Αυτή τη χρονιά, λοιπόν, που επιβλήθηκαν εννέα νέοι φόροι, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού ομολογείται από το υπουργείο Οικονομικών ότι τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν. Πιο συγκεκριμένα, το 2016 εισπράχθηκαν έμμεσοι και άμεσοι φόροι συνολικού ύψους 47,519 δισ. ευρώ ενώ το 2017, παρά την καταιγίδα νέων φόρων, εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν συνολικά 47,476 δισ. ευρώ, δηλαδή 43 εκατ. ευρώ λιγότερα! Το 2018 που, πλην της κατάργησης της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της έκπτωσης φόρου για ιατρικά έξοδα (που το μέγιστο που μπορούν να φέρουν στον προϋπολογισμό είναι 200-300 εκατ. ευρώ) το οικονομικό επιτελείο προϋπολογίζει αύξηση των συνολικών φορολογικών εσόδων (από άμεσους και έμμεσους φόρους) κατά 935 εκατ. ευρώ. Το πώς θα γίνει αυτό μένει να το εξηγήσει καλύτερα στους φορολογούμενους αλλά κυρίως στους θεσμούς το οικονομικό επιτελείο.

Η επίσημη εξήγηση, όπως αναφέρθηκε, είναι η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης μέσω της απόδοσης παρεμβάσεων, όπως η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην αγορά (σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με δαπάνες μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, φορολοταρία για όσους πληρώνουν με πλαστικό χρήμα) αλλά και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Ο δεύτερος παράγοντας που επικαλείται το οικονομικό επιτελείο για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων είναι η επιτάχυνση της οικονομίας και κρίσιμων παραμέτρων της, όπως είναι η κατανάλωση και οι επενδύσεις. Ακόμη και έτσι να είναι όμως, η φετινή χρονιά δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Αν και η οικονομία φέτος εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 1,8% τα έσοδα μειώθηκαν. Για το 2018 προβλέπεται ανάπτυξη 2,4% και τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 935 εκατομμύρια. Αν δεν είναι αυτό δημοσιονομικό θαύμα, τότε ποιο είναι;

Πηγή: capital.gr