Άρθρα

Εκτύπωση

Στο Ευρωκοινοβούλιο για τους συντελεστές ΦΠΑ, τα νησιά του Αιγαίου

Αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με οποία ζητούν τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, κατέθεσαν οι 5 δήμαρχοι Βορείου και Νοτίου Αιγαίου Σάμου Μ. Αγγελόπουλος, Λέσβου Σπ. Γαληνός, Χίου Μ. Βουρνούς, Κω Γ. Κυρίτσης και Λέρου Μ. Κόλιας καθώς και οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων εκ μέρους όλων των νησιών των δύο Περιφερειών του Νοτίου και του Βόρειου Αιγαίου.  

Στόχος τη συγκεκριμένης κίνησης, είναι η μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Η αναφορά επικαλείται όλες τις θεσμικές εξελίξεις που εμπεριέχονται στον Χάρτη της Νησιωτικότητας και που έχουν υιοθετηθεί το τελευταίο διάστημα από τα Ευρωπαϊκά Όργανα.

Το κείμενο συνοδεύεται από πίνακες που αποδεικνύουν τις δυσανάλογες, καταχρηστικές και στρεβλές επιβαρύνσεις που υφίστανται  οι νησιώτες που έχουν επιλέξει να ζουν και να δημιουργούν στα πλέον απομακρυσμένα σημεία της Ευρώπης.

«Για να μην υπάρχουν πολίτες 2ης και 3ης κατηγορίας μια Ευρώπη δύο και τριών ταχυτήτων χρειάζονται θαρραλέες πολιτικές αποφάσεις, ουσιαστικά μέτρα και άμεση εφαρμογή παρεμβάσεων που θα υλοποιούν εγκεκριμένες ευρωπαϊκές πολιτικές» δήλωσαν οι δήμαρχοι των νησιών.

«Τα νησιά μας είναι ένα μεγάλο αποθετήριο πολιτισμού, ιστορίας και περιβάλλοντος και οι συμπατριώτες μας πρέπει να απολαμβάνουν τις προϋποθέσεις μιας κανονικής ζωής με κοινωνική μέριμνα καθώς και προοπτικές ανάπτυξης εφάμιλλες όπως των άλλων  Ευρωπαίων πολιτών», καταλήγουν οι ίδιοι.

Πηγή: efsyn.gr