Άρθρα

Εκτύπωση

Στο τραπέζι τα δημοσιονομικά, «βλέπουν» πρόοδο στο υπ. Εργασίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, που αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα αύριο ή μεθαύριο, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, η οποία έχει μπροστά πολύ δρόμο για να ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από την περασμένη Δευτέρα οπότε ξεκίνησαν οι συναντήσεις, λύνονται σταδιακά οι όποιες εκκρεμότητες, ώστε να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, ενώ τα περισσότερα θέματα κλείνουν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, χωρίς να χρειαστεί να συζητηθούν σε ανώτερο.

Στη σημερινή ατζέντα βρίσκονται τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2018, τα οποία θα συζητήσουν με τους επικεφαλής των θεσμών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Χουλιαράκης και η Έφη Αχτσιόγλου.

Τα πράγματα για την επόμενη χρόνια δυσκολεύουν σχετικά με το πλεόνασμα, που θα πρέπει να σκαρφαλώσει στο 3,5% του ΑΕΠ, ενώ τα ψηφισμένα μέτρα των 500 εκατ. ευρώ, περίπου, που ενεργοποιούνται από τις αρχές του 2018, δεν φτάνουν για ένα τόσο μεγάλο άλμα.

Σε αυτή τη βάση υπάρχει ένα σενάριο από την πλευρά των Ευρωπαίων πιστωτών, το οποίο κάνει λόγο για συμπληρωματικά μέτρα περίπου 1 δισ. το 2018 για να καλυφθεί κενό ύψους 0,4% με 0,5% του ΑΕΠ. Το θέμα των μέτρων θα μείνει ανοιχτό μέχρι την τελευταία στιγμή της διαπραγμάτευσης.

Οι συναντήσεις σήμερα αρχίζουν με αντικείμενο τη δημόσια διοίκηση και την αρμόδια υπουργό Όλγα Γεροβασίλη. Οι επαφές συνεχίζονται με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και με τους υπουργούς Δημήτρη Παπαδημητρίου και Σταύρο Κοντονή.
Ποια θέματα «κλειδώνουν»

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, από τις προηγούμενες μέρες προκύπτει ότι στο στάδιο της συμφωνίας βρίσκεται το ζήτημα της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, στο πλαίσιο του μείζον θέματος του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ότι σημειώθηκε πρόοδος στο ζήτημα της ενοποίησης της είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και ότι επιβεβαιώθηκε η θετική πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ και τα στοιχεία του προϋπολογισμού του.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, επιβεβαιώθηκε η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τόσο αναφορικά με την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων, όσο και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας, φέρεται να συμφωνήθηκε η καθιέρωση κατώτατου ορίου.

Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Εργασίας, για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων, συμφωνήθηκε ότι θα απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών για τη λήψη απόφασης απεργίας.

Όπως διευκρινίζουν, καμία αλλαγή δεν επέρχεται στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι, σε αντίθεση με όσα έχουν γραφτεί, καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στο χρόνο προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας ούτε στους λόγους απόλυσης συνδικαλιστικών στελεχών.

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για τις εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι έχει συμφωνηθεί ένα πλαίσιο για τις εισφορές και τον πόρο και η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης με την είσοδο των δημοσιογράφων του ίντερνετ. Εκκρεμεί ο τομέας της υγείας γιατί το αυτοτελές ταμείο των δημοσιογράφων υπήχθη στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Πηγή: efsyn.gr