Άρθρα

Εκτύπωση

Ποιές εκκρεμότητες συζητούν σήμερα θεσμοί και κυβερνητικά στελέχη

Συνεχίζονται την Πέμπτη οι συναντήσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στο πλαίσιο της γ' αξιολόγησης.

Ειδικότερα το σημερινό πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

12.00 Δημόσια Διοίκηση - (Όλγα Γεροβασίλη)
13.30 Κοινωνική Πρόνοια (Έφη Αχτσιόγλου, Θεανώ Φωτίου, Ευκλείδης Τσακαλώτος)
15.00 Χρηματοπιστωτικά- follow up ( Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Σταύρος Κοντονής)

18.00 Δημοσιονομικά-follow up (Ευκλείδης Τσακαλωτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Έφη Αχτσιόγλου).

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών οι έως τώρα συναντήσεις έχουν εξελιχθεί ομαλά και αποτελεσματικά και σε «κλίμα συνεργασίας» σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε εκείνο των τεχνικών κλιμακίων, όσο και σε εκείνο των επικεφαλής.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές «λύνονται σταδιακά οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν, ώστε να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης».
Κατά τις ίδιες πηγές, «τα περισσότερα θέματα κλείνουν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».

Υπ.Εργασίας: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

Στο μεταξύ σε θετικό κλίμα στα θέματα που συζητήθηκαν συνεχίστηκε η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Εργασίας, στο στάδιο της συμφωνίας βρίσκεται το ζήτημα της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
 
Αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας, συμφωνήθηκε η καθιέρωση κατώτατου ορίου.

Επίσης, επιβεβαιώθηκε η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τόσο αναφορικά με την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων, όσο και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, εξαιτίας της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων  εξασφαλίστηκε η καταβολή της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ επιβεβαιώθηκε η θετική πορεία των οικονομικών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και τα στοιχεία του προϋπολογισμού του.

Κατά τα λοιπά,  πρόοδος σημειώθηκε και στο ζήτημα της ενοποίησης της είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με τη συνεργασία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και του ΕΦΚΑ.

Όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας, οι πηγές του υπουργείου Εργασίας σημειώνουν ότι συμφωνήθηκε η καθιέρωση κατώτατου ορίου.

Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Εργασίας, για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων, συμφωνήθηκε ότι θα απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών για τη λήψη απόφασης απεργίας. Όπως διευκρινίζουν, καμία αλλαγή δεν επέρχεται στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι, σε αντίθεση με όσα έχουν γραφτεί, καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στο χρόνο προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας ούτε στους λόγους απόλυσης συνδικαλιστικών στελεχών.

Πηγή: Το Βήμα