Άρθρα

Εκτύπωση

Οι προθεσμίες που λήγουν σήμερα για τους φορολογουμένους

Εκπνέει η προθεσμία για εξόφληση της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ και από αύριο θα τρέχουν οι προσαυξήσεις που προβλέπει ο νόμος (0,73%) για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Η εξόφληση του φόρου ακινήτων μπορεί να γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2018. Από τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά εισπράξεις ύψους 630 εκατ. ευρώ.

Σήμερα λήγει και η προθεσμία για υπαγωγή στη ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα παράτασης της ρύθμισης έως και το τέλος του έτους, το οποίο έχει υποβληθεί από φορείς της αγοράς.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί με τους δανειστές προκειμένου να ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Τα αποτελέσματα της ρύθμισης κρίνονται μέχρι στιγμής ιδιαιτέρως ικανοποιητικά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ενώ προσδοκάται ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των φορολογούμενων στην περίπτωση που εγκριθεί η παράταση.

Με βάση τα στοιχεία, έως σήμερα, περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, ενώ το σύνολο των εισοδημάτων που έχουν αποκαλυφθεί οικειοθελώς υπερβαίνει τα 5 δισ.ευρώ. Το ύψος των φόρων που έχουν βεβαιωθεί βάση της ρύθμισης ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού.


Πηγή: efsyn.gr