Άρθρα

Εκτύπωση

Συμπληρωματικές δηλώσεις επιδοτήσεων - Ευθύνες των αγροτών

ΦΟΡΟΤΕΧΝΗΣ & ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ

Επιμέλεια:

Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου

Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Νομού Καρδίτσας)

Γ.Γ. ΓΕ.Ο.Φ.ΙΝ. (Γεωργικό Οικονομικό Φορολογικό Ινστιτούτο)

Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ. & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Ε.Β.Ε. Καρδίτσας

 «20.01.18 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ-ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ».

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά να ευχηθώ ε όλο τον κόσμο.

Σήμερα θα ασχοληθώ με τη διαμόρφωση του τελικού φορολογητέου αποτελέσματος και ποιες είναι οι ευθύνες που έχει ο αγρότης-επιχειρηματίας.

Από 01.01.14, φορολογούνται και οι επιδοτήσεις σχεδόν στο σύνολό τους. Για τα έτη 2014-2015, αθροίζονται, το δε ποσό που ξεπερνά τις 12.000,00€ το προσθέτουμε στο τζίρο από τις πωλήσεις και φορολογείται το τελικό αποτέλεσμα.

Από το 2016, άλλαξε ο τρόπος αντιμετώπισης και προστίθεται στις πωλήσεις α) από το 1ο ευρώ η βασική ενίσχυση και β) το ποσό άνω των 12.000,00€ που απορρέει από την άθροιση του πρασινίσματος και της συνδεμένης.

Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά σε όλους τους αγρότες. Σε όλους όμως, μηδενός εξαιρουμένου.

Το φορολογικό πρόβλημα ξεκινά από την συνεχιζόμενη καταβολή επιδοτήσεων. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει τη δουλειά για την οποία μεταξύ άλλων προορίζεται: να καταβάλλει στους δικαιούχους τις επιδοτήσεις, όταν αυτές είναι διαθέσιμες προς εκταμίευση. Έτσι, παρατηρούμε ότι κατά τη διάρκεια    του 2017 έχουν καταβληθεί σε διάφορα διαστήματα μέσα στο έτος (το ίδιο έχει συμβεί και στα προηγούμενα χρόνια), επιδοτήσεις διαφόρων τύπων και έτους αναφοράς, (βιολογική γεωργία, δημοσιονομική πειθαρχία, μέτρο 10.2.3Α ολοκληρ. διαχ. παραγωγής καπνού. Επιδοτήσεις δηλαδή που αφορούν αρκετά χρόνια πίσω.

Σύμφωνα με τις φορολογικές διατάξεις, υπάρχει υποχρέωση συμπληρωματικής δήλωσης ώστε , να συμπεριληφθούν οι επιδοτήσεις που καταβλήθηκαν καθυστερημένα. Αυτό μεταφράζεται σε νέα εκκαθάριση, νέο μεγαλύτερο καθαρό φορολογητέο ποσό και κατά συνέπεια, νέο μεγαλύτερο ποσό φόρου / προκαταβολής.

ΕΥΘΥΝΕΣ:

Πολύς λόγος γίνεται για ευθύνες και υποχρεώσεις, ποιος είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει ποιο και πότε.

Επειδή δεν έχω χαϊδέψει ποτέ αυτιά και δεν σκοπεύω να το κάνω τώρα πίσω – πίσω, να βάλουμε λίγο τα πράγματα στη θέση τους γιατί έχουμε ξεφύγει μου φαίνεται.

    Ο αγρότης είναι αυτός που έχει υποχρέωση να ενημερώσει το λογιστή του, ότι έχει εισπράξει επιδοτήσεις και πότε.
    «Προλαβαίνω εγώ να πάω δω στην τράπεζα αν μπήκαν τα λεφτά;» είναι η κλασσική ερώτηση στο καφενείο. Η απάντηση (επίσης καφενείου) είναι «ενώ ο λογιστής σου έχει όνειρο να πηγαίνει κάθε πρωί στο γραφείο και να ελέγχει αν εσύ εισέπραξες επιδότηση;». Συμπέρασμα: Όταν με ενημερώσεις ότι εισέπραξες επιδότηση, θα το τσεκάρω  και θα σου κάνω τη συμπληρωματική δήλωση.
    Πότε πρέπει να κάνουμε τις συμπληρωματικές δηλώσεις; Αυτές γίνονται οποτεδήποτε και χωρίς το αυτοτελές πρόστιμο των 100,00€.
    Πως υπολογίζονται οι προσαυξήσεις στον φόρο που προκύπτει από τις  συμπληρωματικές; Δυστυχώς (και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το δει η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών), οι προσαυξήσεις υπολογίζονται από την ημερομηνία λήξης υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης και όχι από την ημέρα που καταβλήθηκαν οι επιπλέον επιδοτήσεις. Π.χ.: Η ημερομηνία λήξης υποβολής των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2014 ήταν 04.09.15. Στις 25.09.17 καταβλήθηκε η επιδότηση ολοκλ. διαχείρισης καπνού του μέτρου 10.02.03Α.Ενημερώθηκα από τον πελάτη μου σήμερα για την επιδότηση αυτή και προχώρησα στην υποβολή της συμπληρωματικής δήλωσης για το έτος 2014. Στον επιπλέον φόρο που προκύπτει, οι προσαυξήσεις υπολογίζονται από την επομένη της λήξης των δηλώσεων του 2014, δηλαδή από 05.09.15 και όχι από την ημερομηνία καταβολής της επιδότησης αυτής (25.09.17).
    Κι αν δεν κάνω συμπληρωματική δήλωση τι θα γίνει; Απάντηση; «Και που να ξέρω εγώ και γιατί θα πρέπει να ξέρω»; Επισημαίνω την ερώτηση αυτή γιατί είναι εκ του πονηρού στις περισσότερες περιπτώσεις.

Μέχρι στιγμής, έχουν διενεργηθεί ελάχιστοι έλεγχοι και διασταυρώσεις. Αυτό δημιουργεί μία ευφορία στους φορολογουμένους και ταυτόχρονα την αίσθηση ότι δεν τους αγγίζει κανείς. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι, η μη υποβολή των συμπληρωματικών δηλώσεων είναι ευθύνη δική σας και προσωπικά δεν μου καίγεται καρφί αν θα σας υποβάλλω ή όχι συμπληρωματικές. Εάν με ενημερώσετε καλώς, εάν όχι πάλι καλώς.

Να θυμάστε το εξής: Οι επιδοτήσεις φορολογούνται στη χρονιά που ανήκουν. Εάν δηλώσετε λιγότερες δε σημαίνει έχετε καλύτερο λογιστή από το γείτονα σας. Ούτε ότι είστε πιο έξυπνοι από το γείτονα. Απλά αναλαμβάνετε μεγαλύτερο ρίσκο από τον απέναντι. Ενίοτε τα ρίσκα τιμωρούνται. Καλό είναι θα το θυμούνται αυτό, όσοι εμφανίζονται στα καφενεία και το παίζουν ξερόλες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ, ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ.!!!

 «ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΛΟΓΩ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ»

Οι περισσότερες επιδοτήσεις αθροίζονται κι εφόσον ξεπερνούν τις 5.000,00€, ο δικαιούχος είναι υποχρεωμένος να ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Επισήμανση σε μερικούς παντογνώστες: δεν αποφασίζετε εσείς αν θα μπείτε ή όχι στα βιβλία, κοινώς δεν σας ρωτάμε κιόλας. Αν δεν θέλεις να μπεις κύριε, υπέγραψε στο λογιστή σου υπεύθυνη δήλωση ότι ενημερώθηκες κι από κει και πέρα, μην μπεις ποτέ στο κανονικό καθεστώς. Άλλο αυτό και άλλο να μου υποδεικνύεις αν και ποιες θα επιδοτήσεις μετρήσω. Άντε γιατί έχουμε ξεφύγει μου φαίνεται.

 «Φ.Ι.Χ. ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ»

Η επιμονή πολλών που απευθύνονται στους φοροτεχνικούς και τους ζητάνε να τους βάλουν αγροτικό εισόδημα για να πάρουν αγροτικό αυτοκίνητο, καταντάει τραγικό πλέον. Με τους λογιστές να βρίσκονται σε απόγνωση από τις πιέσεις, λες και είναι το Υπουργείο Συγκοινωνιών. Παρακαλούνται τα γραφεία διεκπεραίωσης αυτοκινητιστικών υποθέσεων, να σταματήσουν να παρακινούν τους πολίτες λέγοντας τους «πηγαίνετε στο λογιστή σας να σας βάλει 100€ αγροτικό εισόδημα κι ελάτε να σας βγάλω την άδεια», γιατί θα αρχίσουν οι καταγγελίες, με αποτέλεσμα να τρέχουν και να μην φτάνουν. Έ!! Μα… νισάφι πια…

Πηγή: www.taxtutor.gr